hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bombabiztos generáció

2014. 04. 14.
A társadalmi bomba ketyeg, mivel lassan nyugdíjkorba ér a nagy létszámú Ratkó-nemzedék, az 1952–1957 között születettek. Ők már az elmúlt 25 év, a tömeges munkanélküliség, adóelkerülés és fekete foglalkoztatás érintettjei, akiknek a nyugdíjellátása igen bizonytalan lábakon áll. Az ország mindössze 58 százalékos foglalkoztatottsága ellenére egyelőre nyoma sincs egy fenntartható nyugdíjstratégiának.

A nyugdíjjogosultság alapját kizárólag a bejelentett fizetés, pontosabban a befizetett járulékok képezik. Annak, aki a fél életét feketén dolgozta végig, és nincs legalább 15 év hivatalos munkaviszonya, ha betölti a nyugdíjkorhatárt, nem jár számára semmilyen nyugdíjellátás. 15 évért is legfeljebb a nyugdíjminimum jár, ami még mindig havi 28 500 forint. A KSH 2012-ben 7,7 millió aktív korút tartott nyilván, ebből 4,4 millió adóbevallót, akik közül mintegy 3,7 millió adózott.

Minden harmadik adófizető csak a minimálbér után fizet adót, nyugdíjjárulékot. Ez a másik óriási probléma az aktív korú népesség folyamatos fogyása mellett – toldja meg a fenti adatokat az Aegon Biztosító friss közleménye, amely arra is kitér, hogy a vállalkozók jelentős hányada minimálbéres, és becslések szerint akár 800 ezer egyéni kényszervállalkozó is lehet hazánkban. Ők vagy befizetik maguk után a nyugdíjjárulékot, vagy nem. A majdani nyugdíj szem­pontjából még súlyosabb helyzetben vannak a feketemunkások, akik a munkaerőpiacon 10-17 százalékos arányban vannak jelen. Pataky Péter, az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) elnöke (képünkön fent) a Hetek kérdésére utalt arra is, hogy a képet tovább bonyolítja az átmenetileg külföldön munkát vállalók helyzete, vagy az itthon nem teljes munkaidős foglalkoztatottak arányának növekedése. Ez utóbbi tendenciát erősíti a minimálbér emelkedése is, hiszen ez bérköltség-növekedéssel is jár, és ennek folytán egyre többeket alkalmaznak 4 vagy 6 órás minimálbérért.

Az Aegon kalkulációja szerint egy 50 éves férfi, aki 20 éves kora óta dolgozik bejelentett minimálbérért, az eddigiek alapján körülbelül 50 ezer forintra számíthat nyugdíjas korában. Az Aegon szerint az időskori évek elképzelhetetlenek öngondoskodás nélkül, amit szerintük megkönnyít az adójóváírás idei kiterjesztése az élet- és nyugdíjbiztosításokra is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!