hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szédítő magasságok

2014. 04. 03.
Márciusban ismét mélybe vetette magát egy fiatal befektetési bankár New Yorkban, így - csak idén – már tizenegyre emelkedett a nemzetközi pénzvilágot érintő öngyilkosságok száma. Többen közülük a JP Morgan dolgozói voltak.

A legutóbbi áldozat, Kenneth Bellando mindössze huszonnyolc éves volt, amikor az Upper East Side-on lévő luxuslakásának ablakából kiugrott. Pedig látszólag mindene megvolt: 2007-ben diplomázott a Georgetown Egyetemen, majd az elmúlt 6-7 évben olyan cégeknél fordult meg, mint a Paragon Capital Partners, a JP Morgan és a Levy Capital Partners. Ráadásul év elején osztották a banki bónuszokat is…

Lehet, hogy túl elhamarkodott volna mindezt trendnek nevezni, de tény, hogy az elmúlt hónapokban számos pénzügyi szektorban dolgozó dobta el az éle­tét – Amerikától kezdve Londonon át Hong-Kongig. Talán nem véletlen, hogy egyre többen teszik fel a kérdést: miért? „Akár trend, akár nem, mindenképpen érdemes jobban megvizsgálni” – mondta a halálesetekről egy wall street-i forrás a Business Insider-nek. Megannyi kiemelkedő tehetség, akik világszínvonalú iskolákban diplomáztak és a legfőbb értékmérőnek a sikert tartják. Számukra a bukás feldolgozása emi­att nagyon nehéz. Csak gondoljunk bele! Egy olyan személy, akinek mindene a versengés, a teljesítmény számára a legfőbb érték amit nem ritkán vaskos pénzkötegekkel jutalmaznak, hirtelen azzal szembesül, hogy a világgazdaság összeomlott és ez, többek között az ő felelőssége. Az eredmény pedig – amellett, hogy általános társadalmi gyűlölet veszi körül (lásd keretes írásunkat) – egy rakás új jogszabály, amely arról rendelkezik, hogy ezek után mit szabad tennie és mit nem. Emberünk próbál lépést tartani az új előírásokkal még inkább vért izzad a munkahelyén, de mégsem jönnek a régi eredmények. Oda az egykori termelékenység! A nyomás pedig várhatóan a következő évtizedben sem csökken majd rajtuk. Még akkor sem – mondják a kritikusok –, ha „az újabban szocialista-államvezérelt attitűdöt felvevő nyugati kormányzatok mindent megtesznek azért, hogy a bankszektort megkíméljék a megtizedeléstől” – írta a témával kapcsolatban az rt.com amerikai online hírcsatorna.

„A Wall Street a hitelválságig nem sokat foglalkozott a szabályozásokkal,” – mondta a Business Insidernek Alden Cass pszichológus és a téma szakértője. – „ugyanígy voltak a bankárok lelki világával is: egyáltalán nem foglalkoztak vele, amíg elő nem jöttek a problémák.” Cass doktor specialitása a magas rangú, kiemelten stresszes foglalkozást űző páciensek kezelése. Véleménye szerint az érintettek leginkább akkor kerülnek veszélybe, amikor a munkájuk egyszerűen az identitásuk részévé válik, és ez pedig éppen nem klappol össze azzal az igen magasra tett mércével, amit saját maguk számára felállítottak. A Wall Street-en dolgozók többsége, természetüknél fogva, kifejezetten kompetitív személyiségek, akik állandóan a „versenytársaikat” figyelik. „Egy olyan munkakörnyezetben, ahol az ember körül folyamatosan hullanak a fejek, nem csoda, ha egy idő után súlyosan paranoiássá válnak a dolgozók”– mondta a terapeuta. Az itteni alkalmazottak pedig tisztában vannak vele: mindenki pótolható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!