hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lett euró!
Ki gondolta volna még 2009-ben?

2014. 01. 17.
A politikai vezetés hurrázik, a lakosság nagy része viszont gyászol. Egyelőre keserédesnek bizonyul a lettországi euró-bevezetés. Január elsejétől ugyanis, ennek a kis balti államnak a felvételével, 18 tagúvá bővült az eurózóna.

Egy olyan kicsi, eldugott európai ország részéről, mint Lettország, abszolút racionális döntésnek minősül az eurózónához való csatlakozás – állítják a nemzetközi elemzők. Először is: egy ilyen kis gazdaság számára egy önálló fizetőeszköz fenntartása jelentős költségekkel jár, és egyre kevesebb előnnyel kecsegtet. Ha pedig lebegtetik az árfolyamot (a lat árfolyamát egyébként már hosszabb ideje az euróhoz kötötték), ez ajtót nyit a spekulatív támadások és a „forrótőke-beáramlások” előtt, amelyek alapvetően destabilizálják a gazdaságot. Másodsorban: a csatlakozással Lettország egy olyan csoport tagjává vált, ahol ma „a legfontosabb gazdasági döntések” születnek. Egy olyan ország számára, amely évszázadokig szinte le volt radírozva a térképről, egy európai „e­litklubhoz” való csatlakozás egyértelmű előrelépés.

Bye-bye Szása

Arról nem is beszélve, hogy Oroszország befolyása mind a mai napig erőteljesen érzékelhető Lettországban, ám az eurózónához való tartozás ennek jelentős ellensúlya lehet. A miniszterelnök a csatlakozás alkalmából ki is jelentette: „Ezzel a lépéssel is ki akarjuk fejezni, hogy országunk a Nyugathoz tartozik, és nem egy politikai szürke zóna részei vagyunk Oroszország és az EU között.“ Andris Vilks pénzügyminiszter a Financial Timesnak adott nyilatkozatában továbbá kifejtette, hogy az euró bevezetése számukra „a küldetés teljesítését” jelenti, hisz ezzel a legfőbb nyugati szervezetekhez (EU, NATO) való csatlakozásuk vált teljessé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!