hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Majdnem Balkán
Munkanélküliként nehéz a hiteltörlesztés

2013. 05. 30.
Az idei év első hónapjaiban ismét jelentős növekedést mutattak a késedelmes hitelek – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szezonális tájékoztatójából. A nem teljesítő hitelek aránya pedig olyan magas, hogy egyes kutatások már a Balkánhoz sorolnak bennünket, hiszen ott ekkora a bedőlt hitelek aránya. A drámai képhez hozzátartozik, hogy a romlás egyik oka: a frank átlagosan 7 forinttal volt drágább a negyedév során, mint három hónappal korábban.

2013 márciusának végén a magyar háztartások közel 7000 milliárd forintnyi banki hiteltartozással rendelkeztek. Ez az elrettentő összeg hozzávetőlegesen megfelel a 2014 és 2020 között összesen Magyarország számára lehívható uniós pályázati pénzeknek. 6892 milliárd forint hiteltartozásból 1240 milliárd forintnyi volt az első negyedév végén 90 napon túli késedelemben; ez pedig nagyságrendileg már a magyar állam éves adósságszolgálatának méretével (tervezett kamatkiadásokkal) vetekszik. A nem teljesítő hitelek aránya immár 18 százalék, míg minden harmadik hitellel van már valamilyen szintű törlesztési probléma.

A grafikonokat szemlélve úgy tűnik, hogy tavaly ősszel megállt, de télen folytatódott a nem teljesítő hitelek arányának növekedése a jelzáloghitelek körében. Itt egyes kommentárok a nyári adósmentő program (a 90 napon túli hitelek egy részének forintosítása) pozitív hatását vélik felfedezni, ám egy ilyen rövid „változást könnyen eredményezhet egy egyszerű frankárfolyam-változás is” – nyilatkozta lapunknak Tatár Attila, a BankWeb Pénzügyi Portál tanácsadója. Továbbá, elég valószínű, hogy a bankok az év végének közeledtével egyre inkább az éves statisztika érdekében alakítottak az állományukon – tette hozzá. Hasonlóan könyveléstechnikai indokokra vezeti vissza a most kimutatott változások jó részét Galcsikné Erdősi Éva, a Banki Hitel Károsultjai­nak Egyesülete (BHKE) szakértője is.

„A jelentés maga is olyan, mint az egész magyar gazdaság: hol egy kicsit jobb képet mutat, hol rosszabbat, de a lényeg nem változik.” (Az MNB egyébként a mostani jelentés negatív megállapításainak hátterét hivatalosan a svájci frank árfolyamváltozásával, valamint egyes lízingcégek adatainak figyelembevételével magyarázta.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!