hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hamburger-elmélet
– avagy a Big Mac index tanulságai

2013. 02. 14.
Magyarország aránylag még mindig az olcsó országok közé számolható, ha az árfekvést dollárban számoljuk. Alulértékeltség tekintetében a forint azonban jóval elmarad a világ leg­alulértékeltebb valutáihoz képest. Legalábbis ez derült ki a The Economist által készített friss Big Mac indexből.

A Big Mac index a The Economist gazdaságkutatóinak találmánya, mely 1986 óta van használatban. Az index egy könnyed útmutató, mely a különböző valuták egymáshoz viszonyított értékét elemzi. Az elmélet a vásárlóerőparitáson nyugszik, azaz azon a közgazdasági elven, mely kimondja, hogy a valutaátváltási árfolyamok úgy alakulnak, hogy hosszú távon két ország azonos termékének vagy szolgáltatáscsomagjainak az értékét, árát egyensúlyba hozzák. A termékcsomagunk jelenleg csupán a McDonald’s Big Mac szendvicsét tartalmazza, feltételezve azt, hogy az üzletlánc törekszik arra, hogy minden országban ugyanolyan alapanyagokból, azonos minőségű termékeket állíttassanak elő (Indiában Maharaja Mac kapható, mely marhahús helyett csirkehúsból készül).

A szendvics-közgazdaságtan létrehozásának nem az volt a célja, hogy szakemberek egy precíz, tudományos mércét alkossanak a valuták összehasonlítására, mindössze egy olyan eszköz szerepét hivatott betölteni, mely emészthetőbbé teszi a főbb árfolyamelméleteket. Mégis a Big Mac index mára globális szabvánnyá vált, mely a legtöbb közgazdaságkönyvben is megtalálható, továbbá több mint húsz akadémiai tanulmány alapjául szolgált az elmúlt években.

Hogy is működik tehát az index? Egy gyakorlati példával élve, míg Amerikában egy Big Mac szendvics átlagos ára 4,37 dollártól kezdődött, addig Kínában a Big Mac már 2,57 dollártól megvásárolható, ami azt jelenti, hogy a kínai fizetőeszköz, a jüan a dollárhoz viszonyítva 41 százalékkal alulértékelt a Big Mac index alapján.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!