hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Főbe lőtt ember nagyobb tortával
Több vagy kevesebb jut az uniós pénzekből?

2013. 02. 21.
Kisebb torta, nagyobb szelet, koponyára vetített ezüstérem, több vagonnyi pénz, a küzdeni tudás diadala: néhány kormányoldali értékelés az uniós költségvetési vitában elért magyar eredményről. Rossz, bár lehetett volna rosszabb is, nettó hazugság, akasztás helyett főbe lövés: néhány ellenzéki vélemény ugyanerről. De vajon mi a valóság?

Diadalittas hangulatban tudatta a kormányzat a magyar lakossággal, hogy az Európai Unió soron következő, 2014–2020-ra vonatkozó költségvetési tárgyalásán Magyarország mindent elért, amit elérhetett. Orbán Viktor miniszterelnök kifejtette: a most is tartó ciklushoz képest jelentősen nőtt a „koponyánként” jutó pénz: a most záruló 7 évben 660 ezer forintot kapott minden magyar az uniótól, a következőben 712 ezret fog kapni. És ez olyan sok pénz, ami húszezer forintos címletekben több tehervagont töltene meg, fokozta az üzenet vizualizálását a kormányfő a közrádióban. Tájékoztatása szerint 2007 és 2013 között 7060 milliárd forint uniós támogatás érkezett Magyarországra, míg 2014 és 2020 között ez az összeg 7080 milliárd forint lesz, tehát míg az EU büdzséje kisebb lett, a magyaroknak szánt forrás megemelkedett, vagyis „egy kisebb tortából tudtunk nagyobb szeletet kihasítani”.

A hétfői parlamenti nyitányon újfent a harcos és kitartó brüsszeli tárgyalás sikere volt a napirend előtt felszólaló miniszterelnök egyetlen témája.  Orbán itt az ország 2004-es európai uniós csatlakozása óta elért legnagyobb sikernek nevezte a múlt heti uniós csúcstalálkozón elért magyar eredményt, ismét elővezette a 660 ezerről 712 ezerre nőtt fejenkénti támogatást, továbbá elmondta, hogy ebben a koordinátarendszerben a 27 tagország közül hazánk a második helyre került, és csak Litvánia előzi meg. A miniszterelnök mindebből azt a következtetést vonta le, hogy „a világ is kezdi megszokni, hogy a magyarok kiállnak magukért, és Magyarországot immár mindenkinek egyenlő félként kell kezelnie”. Tovább fokozza az eredmény értékét, hogy azt a teljes uniós „torta” csökkentése közben sikerült elérni.

Az ellenzék némiképp sötétebben ítélte meg a brüsszeli tortaszeletet: Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője emlékeztetett rá, hogy nem több, hanem 4,6 milliárd euróval kevesebb uniós forrás jut Magyarországnak az EU következő 7 éves költségvetéséből, hiszen míg 2007 és 2013 között 25 milliárddal, a következő ciklusban csak 20,4 milliárd euróval gazdálkodhat hazánk. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!