hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nagy átlag semmit sem érez
Béremelés: Kik örülhetnek az idei adóváltozásoknak?

Ezekben a napokban kapják kézhez a munkavállalók az első, 2013-as szabályok szerint számított fizetésüket. Továbbra is az átlagkereset felett keresők, mondhatni a Fidesz által megcélzott felső középosztály tagjai járnak jól. Egy átlagos munkavállaló jelentős változást nem érez majd a fizetési borítékjában.

A BDO Magyarország összegzése szerint, a személyi jövedelmet érintő változások az idén kevésbé látványosan módosítják majd a nettó fizetések szintjét, mint az előző évben. Mint emlékezetes, tavaly az átlag alatti jövedelemmel rendelkezők jártak a legrosszabbul az adójóváírás kivezetése miatt: egy gyermektelen, minimálbér körül kereső munkavállaló jövedelemcsökkenése akár a tíz százalékot is meghaladta.

2013-ban a nettó jövedelem változását alapvetően két tényező befolyásolja. Egyrészt immár a havi 202 ezer forint feletti rendszeres jövedelmet sem terheli majd a 27 százalékos adóalap-kiegészítés (szuper­bruttó). Másrészt megszűnik a nyugdíjjárulék-fizetés felső jövedelmi határa. E két tényező együttes hatása elsősorban az átlagbér két-háromszorosát keresőket hozza a korábbinál kedvezőbb helyzetbe.

A havi bruttó 202 ezer forint alatt keresők nem észlelnek majd változást, hiszen rájuk már 2012-ben sem vonatkozott a szuperbruttó, miközben jövedelmük messze a korábbi járulékplafon alatt marad. Ők azok, akiknek – ha tavaly nem részesültek bérkompenzációban – tavalyi jövedelemcsökkenését az idén sem kompenzálják, hacsak nem a tavalyi bruttó 93 ezer forintos minimálbérre voltak bejelentve. Azt ugyanis az idén 98 ezer forintra kell emelni.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!