hetilap

Hetek hetilap vásárlás
G8 Camp Davidben

2012. 05. 31.
Idén 38. alkalommal gyűltek össze a „leggazdagabb ipari országok" vezetői a G8-ak csúcstalálkozójára. Nehéz megmondani, hogy a kétnapos eseményről szóló híradásokban a BL-döntő közös végigizgulása vagy a növekedési politika melletti elköteleződés kiemelése volt-e túlsúlyban. Tény, hogy a G8-ak támogatják Görögország maradását az eurózónában, és mindent megtesznek azért, hogy rábírják őket a szükséges megszorítások elfogadására.

Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Oroszország, valamint az Egyesült Királyság, az USA és az Európai Unió vezetői most a Washington-hoz közeli, marylandi Camp Davidben találkoztak. Az általában Chicagóban ülésező G8-ak most a NATO-csúcs közvetlen közelsége miatt kényszerültek költözésre, hiszen a chicagói NATO-csúcson is Barack Obama volt a házi-gazda, csakúgy, mint Camp David-ben. Habár rossz nyelvek szerint csupán a túl sok tüntetőt akarták megosztani, illetve elkerülni.

A G8 megkülönböztetett tagja az EU, amely nem lehet a találkozó vendéglátója, sem elnöke. Az unió vezetősége nevében idén ismét Jose Manuel Barroso és Herman van Rompuy volt jelen. Oroszországot viszont, most első alkalommal - nem Vlagyimir Putyin, hanem Dmitrij Medvegyev képviselte, ami, habár sokak számára jelentéktelen részletnek tűnhet, másokat mégis aggodalommal töltött el az amerikai-orosz viszony jövőjét illetően. (Később felröppent a hír, hogy Obama elnök esetleg emiatt, „viszonzásul" nem vesz majd részt a közelgő Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés találkozóján, azaz az APEC-csúcson, melynek házigazdája éppen Putyin lesz, Vlagyivosztokban.)

A csúcstalálkozó főbb témái voltak a globális gazdasági, politikai és biztonsági kihívások, beleértve az energetikai és klímaváltozásokat, valamint az élelmiszer-biztonság és táplálkozás kérdéseit. Emellett napirenden volt még Afganisztán gazdasági átalakulása, valamint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában zajló aktuális változások is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!