hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Benzinéhség
Mindenkit hidegen hagy az ötszáz forintos ár?

2012. 04. 26.
A héten tovább emelkedik Magyarországon az üzemanyagok ára, miközben a várakozások szerint lehetséges, hogy a világpiacon a nyersolajár csökkenni fog az elkövetkezendő idő­szakban. Szerencsés esetben az Egyesült Államok autósai járulhatnak hozzá ahhoz, hogy csökkenjen az üzemanyagok ára, ha ugyanis kevesebbet fogyasztanak, akkor az apadó kereslet kihatással lehet a világpiaci árakra. Egy közel-keleti konfliktus esetén viszont akár 80 százalékos „árrobbanás" is történhet.

Az Economist angol üzleti hetilap elemzése szerint 2000 és 2010 között miközben a nagy fogyasztók, így az USA és Európa kevesebb olajat vásárolt, addig Kína 90, India 46,8 , Brazília 29, Afrika 35 százalékkal növelte a felhasználását. Sőt a Közel-Kelet egyes országaiban a lakosság létszámának növekedésével, a légkondicionáló berendezések tömeges elterjedésével (mivel több országban olajalapú a villamosenergia-termelés), illetve az emelkedő életszínvonal következtében tíz év alatt 55,8 százalékkal megnőtt a fosszilis energiaforrások felhasználása.

Szaúd-Arábia elektromosáram-igénye 10 százalékkal nő évente, így a királyság saját olajtermelésének több mint felét elnyeli - csaknem hárommillió hordónyit naponta. A Nemzetközi Energia Ügynökség adatai azt mutatják, hogy Szaúd-Arábia jelenleg több olajat fogyaszt, mint Németország, amely háromszor akkora népességgel és csaknem ötször akkora gazdasággal rendelkező ipari ország.

A szaúdi elektromosáram-termelés megduplázódott az elmúlt évtizedben. Ezt részben a kegyetlen meleg enyhítésére fordítják: a Chatham House jelentése szerint a légkondicionáló egységek fogyasztása csúcsidőszakban az elektromosáram-felhasználás felét teszi ki. A másik: a gazdasági szerkezet. Az energia előállítása energiát emészt fel. A szaúdi állami olajvállalat, az Aramco az ország energiatermelésének több mint 10 százalékát felszívja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!