hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hűtőszekrényt az eszkimóknak!
Koppanás Koppenhágában

2009. 12. 18.
„Már a melegen is veszekednek” – talán így summázhatók némi malíciával a koppenhágai csúcs történései. A vita leginkább a fejlett és a fejlődő országok között húzódik: ki mennyiben felelős, ki mennyivel szálljon be a globális felmelegedés visszaszorítása érdekében.

A koppenhágai klímacsúcs ritka kivétel a tekintetben, hogy az utcai megmozdulásokért felelős civilek és radikálisok ugyanazért a célért szállnak síkra, mint az elegáns konferenciatermekben ülésező delegáltak, hogy hatékony lépések történjenek a globális felmelegedés megállítása érdekében.

A tények makacs dolgok

Amíg a nyugati közvélemény a globális felmelegedés kérdéséről vitázik, egyre kevesebben hisznek az egész teóriában. A Sunday Telegraph felmérése szerint a britek 46 százaléka nem hisz a globális felmelegedésben, és 58 százalékuk szerint ez csak egy a sok probléma közül. Az USA-ban még ennél is nagyobb a lakosság szkepticizmusa. Az európai politikai elit szerint az éghajlatváltozás nehezen vonható kétségbe, hiszen a szárazság, az elsivatagosodás és áradások mindennapos jelenséggé váltak. A sarki jégréteg olvadása és a tengerszint emelkedése pedig lakóterületek eltűnésével fenyeget. A Grönlandon, Kanadában, Alaszkában és Oroszországban honos inuit népcsoport tagjai sarkvidéki állatok vadászatából élnek. Violet Ford, az Inuit Sarkköri Tanács (ICC) tisztségviselője koppenhágai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a rövidülő vadászidény miatt a vadhús raktározásához hatalmas közösségi mélyhűtőkre van szükségük. Az alaszkai ICC-elnök, James Stotts idős nagybátyjának halálát például a beszakadt jég okozta egy olyan helyen, ahol az adott időszakban eddig biztonságos volt a jégtakaró. Ráadásul az inuitok települései az erózió hatására fokozatosan a tengerbe süllyedhetnek. Ilyen és ehhez hasonló problémák leküzdésére a fejlődő országok szerint mintegy 100 milliárd euróra lenne szükség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!