hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Túlélésre játszanak - Bajban a hungarikumok

2009. 05. 29.
Eddig is számos gonddal, bajjal küszködtek a magyar tulajdonú cégek, a válság azonban némelyiküket pillanatok alatt a szakadék szélére sodorta. Nehezített szakasz: már a pénzcsapok is zárva vannak. A túlélésre játszanak.

A vállalati csődöket figyelemmel kísérő Coface Hungary felmérése szerint az idén az első negyedévben közel 25 százalékkal nőtt a fizetésképtelenné vált cégek száma az egy évvel korábbihoz képest. A kutatók szerint ez tovább romolhat a következő időszakban. Leginkább a nagy- és kiskereskedelem, az építőipar, az autóipar bizonyos területei, az autókereskedelem, valamint a szórakoztatóelektronika és a logisztika - ezen belül is a fuvarozás - veszélyeztetett iparág. Ebben a helyzetben a túlélés érdekében nincs más lehetőségük a cégeknek, mint a költségek maximális leszorítása és a kockázatos partnerek kiszűrése.

A vállalatok legnagyobb problémája - ahogy a „békeidőben", úgy a válság idején is - a pénzszűke, csakhogy ez most elképzelhetetlen méreteket öltött. Éppen emiatt még a stabil, megbízható piaccal és megrendelésállománnyal rendelkező cégek sem kapnak hitelt a bankoktól. Így mára a napi termelés finanszírozása sem biztosított minden esetben. Ez a felállás nemcsak a kis- vagy közepes cégekre igaz, hanem a több száz főt foglalkoztató nagyvállalatokra is. Olyan hungarikumokat előállító neves cégek, mint a Pick, a Globus vagy a Hollóházi porcelánmanufaktúra is komoly kátyúba jutottak.

Az egyébként jól működő, magas technológiai háttérrel rendelkező cégek eddig már több ezer munkatársuktól váltak meg, de ez mégsem elegendő, némelyiknek a holnapja is kérdéses. Mint egy lapunknak nyilatkozó szakember elmondta, a válság több, nehezen megoldható feladat elé állította a cégek menedzsmentjeit. Egyrészről a jelentősen visszaeső kereslet, a csökkenő bevétel jelent gondot, ami miatt nehezebbé válik  a hitel törlesztése, a  bérek fizetése. Amíg korábban a bankok a stabil cégek esetében hajlandóak voltak hitelt nyújtani, addig most csak a legritkább esetben partnerek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!