hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pofonok völgyében
Interjú Dávid Ferenccel, a VOSZ főtitkárával

2009. 02. 21.
A VOSZ évek óta aktívan lobbizik annak érdekében, hogy javuljanak a hazai vállalkozások körülményei. Dávid Ferenc főtitkár szerint egy kijózanító pofon kellett ahhoz, hogy elindulhasson végre a változás.

A kormány tervei szerint számos könnyítés születhet a közeljövőben, mint például 5 százalékos járulékcsökkentés vagy a különadó eltörlése. Mennyiben jelenthetnek ezek érdemi segítséget a hazai vállalkozások számára? Javulhat-e érezhetően a vállalkozások versenyképessége, növekedhet-e az esélyük a túlélésre, a munkahelyek megtartására?

- Mind az 5 százalékos járulékcsökkentés, mind az szja-változás szükséges lépés, de nem elégséges az újjáéledéshez. Emellé további két nélkülözhetetlen dolog kell még. Mivel Magyarország exportorientált, nyitott gazdaság, óriási veszteség számunkra, hogy a válság kapcsán sorra elveszítjük az exportpiacainkat.

A legfontosabb Németország, de egész Európa gazdasága hozzánk hasonlóan jelentősen fékeződik, éppen ezért a gazdasági diplomácia legfontosabb feladatának az új piacok felkutatásának kellene lenni. Hiába csökkennek ugyanis a járulékok, a cégek ettől még nem tudják eladni a termékeiket, ha nincs felvevőpiac. Ennek felkutatása pedig kormányzati feladat. A másik elengedhetetlen kritérium a megfelelő beruházási és forgóeszközhitel biztosítása az életképes cégeknek a likviditás megőrzése érdekében. Csak így, összehangolt intézkedések nyomán van esély arra, hogy életben maradjanak a hazai vállalkozások, stabilizálódjanak, adott esetben akár növekedjenek is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!