hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hét eseményei

2009. 01. 07.
Karcsúbb adományok

A 2008 januárjától életbe léptetett – uniós eredetű – áfatörvény értelmében az adományok idén áfakötelesek voltak. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évben mintegy a felével esett vissza az adományozási kedv a Magyar Vöröskereszt támogatóinál, de más nonprofit szervezeteknél is éreztette hatását – különösen a tárgyi eszközök felajánlása terén, hiszen a készpénzes adományokat ez a sarc nem érinti. A Vöröskereszt 2007-ben egymilliárd forintnyi adományt kapott, 2008-ban viszont csak 5-600 milliót. Ugyanakkor jövőre az állami támogatásuk is csökken 10 százalékkal. A Magyar Vöröskereszt most azért lobbizik, hogy eltöröljék az adományok után fizetendő áfát, de addig is keresi új, lehetséges szponzorait.

Munka és pénz kellene
Ez a két dolog hiányzik ma a magyar építőiparból, de az uniós projektek felgyorsítása segíthetne – véli az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Ha a magánszféra megrendelései a válság miatt bizonytalanok, akkor nem marad más túlélési javaslat, mint az uniós programok felgyorsítása. A kormány folyamatosan közel kétezer milliárd forintra teszi az uniós támogatású fejlesztések építési igényét, ám az építőipar csak konkrét megrendelésekben tud gondolkodni. Az idei első tíz hónapban 7,3 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye az előző évi hasonló időszakhoz képest, a magasépítés visszaesése meghaladta a 10 százalékot, míg a szerződésállomány közel 15 százalékkal volt kisebb október végén, mint egy évvel korábban.

Négymilliárd festményekre
Közel négymilliárd forintot költöttek festményekre a gyűjtők és a befektetők az év végi árveréseken, ez majdnem tíz százalékkal több, mint a tavaly téli összleütési érték. A jutalékokkal együtt összesen 3,7 milliárd forintos összeg azt jelzi, hogy a gazdasági válság nem tépázta meg a magyarországi aukciósházak téli árveréseinek forgalmát. Decemberben a két piacvezető aukciósház küzdelme nagyjából kiegyenlítetten alakult. Mind a Kieselbach, mind a Virág Judit Galéria átlépte az egymilliárd forintos álomhatárt, ez a jutalékokat is beleszámítva együttesen közel 2,5 milliárd forintos forgalmat jelent.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!