hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hét eseményei

2008. 09. 24.
Greenspan: évszázados válság az USA-ban „Az Egyesült Államok olyan pénzügyi válságba került, amely egy évszázadban egyszer fordul elő, és amely több mint valószínű, recesszióhoz fog vezetni” – fogalmazott Alan Greenspan, a jegybank szerepét betöltő Fed korábbi elnöke. Az USA egykori legbefolyásosabb pénzügyi vezetője elmondta: „ilyen mértékű válságot egész karrierem során nem tapasztaltam, nem kizárt, hogy ez a krízis további negatív hatást gyakorol majd az ingatlanpiacra. Még nincs a kezünkben a megoldás – tette hozzá –, és a tendencia tovább folytatódik. Nem kizárt az sem, hogy a krízis az egész világra hatással lesz, destabilizálhatja a pénzügyi rendszereket.” Recesszióban a brit gazdaságA Brit Gyáriparosok Szövetségének (CBI) legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy a brit gazdaság már a recesszió kezdeti szakaszába jutott, és jövőre is több mint másfél évtizedes mélyponton lesz, az állástalanok száma pedig 2 millió fölé emelkedhet. A GDP az idén a harmadik negyedévben az előző negyedévihez képest 0,2 százalékkal csökkent, és nem kizárt, hogy a negyedik negyedévre további 0,1 százalékos lesz a visszaesés. A társaság 2008-ra szóló brit GDP-növekedési prognózisát 1,7 százalékról 1,1 százalékra módosította, míg a jövő évi előrejelzését az eddigi 1,3 százalékról 0,3 százalékra csökkentette, ami 1992 óta a legalacsonyabb érték lenne a szigetországban.Csőd szélén az Alitalia A csőd szélére sodródott az Alitalia olasz légitársaság. Az elmúlt időszakban napi mintegy 2 millió eurós veszteséget termelt, így az adóssága július végére elérte a 1,2 milliárd eurót. A társaság gépei vasárnap még közlekednek, utána semmilyen garancia nincs arra, hogy felszállnak. A kassza teljesen kiürült, és a hitelezők nem fognak több üzemanyagot szállítani. Az Alitalia 49,9 százaléka az olasz állam kezében van, a kormány jó ideje törekszik arra, hogy értékesítse a társaságot, ám főként szakszervezeti ellenállás miatt eddig kudarcba fulladtak a kísérletek, pedig a legnagyobb európai légitársaság, az Air France–KLM is komoly érdeklődést mutatott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!