hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hét eseményei

2008. 03. 19.
A Spar megveszi a PlustA Spar Ungarn, a családi tulajdonban lévő osztrák Spar-csoport leányvállalata megvásárolja a német Tengelmann-csoporttól annak 174 magyarországi Plus áruházát. Amennyiben az ügylet megkapja a hatósági engedélyt, a Spar magyarországi üzlethálózata 378 egységre, alkalmazottainak száma 13 ezerre növekszik. A Spar átveszi a Plus 2300 alkalmazottját is. 2007-ben a 204 magyarországi Spar és Interspar üzlet 1,1 milliárd euró forgalmat bonyolított. A Spar ezzel a második legnagyobb magyarországi kiskereskedelmi vállalatnak számít.Elfogytak az ápolók A Semmelweis Egyetem vezető főnővére által végzett kutatás szerint az elmúlt években az ápolói létszám országos szinten nagymértékben csökkent. Csetneki Julianna a kormányzatnak azt javasolja: jelöljön ki kormánybiztost a kialakult helyzet felmérésére, a szükséges intézkedések meghozatalára. Halaszthatatlannak látja emellett az ápolók fizetésének emelését, rövidített képzések szervezését, illetve a biztonságos betegellátás érdekében az ápolói munkakör pontos szabályozását. A helyzetet rontja az is, hogy a nappali képzésben végzettek közül kevesen helyezkednek el az egészségügyben, különösen a fekvőbeteg-ellátásban. A pénzügyesek keresnek a legjobban A versenyszférán belül továbbra is a pénzügyi terület fizet legjobban Magyarországon, az ott dolgozók bruttó alapbére ugyanis 2007-ben átlagosan 305 ezer forint volt, az átlagos rendszeres kereset pedig elérte a 423 ezer forintot - olvasható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb bértarifa-felmérésében. A területen nagy a nemek közti különbség: a pénzügyi szférában tevékenykedő férfiak keresete ugyanis tavaly havonta 601 ezer forint volt, míg a nagyobb számban foglalkoztatott nőké csupán 351 ezer. A listán a második legjobban fizető ágazat a vegyipar 252 ezer, míg a harmadik az energetika 220 ezer forinttal.Továbbra is vonzóMagyarország továbbra is kiváló lehetőségeket nyújt az amerikai befektetők, üzleti partnerek számára – jelentette ki April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete. A nagykövet elmondta, hogy egyik legfontosabb feladatának a két ország közötti gazdasági kapcsolatok erősítését tartja, de fontosnak nevezte, hogy Magyarország továbbra is törekedjen versenyképessége erősítésére. Az adórendszer reformja, a közbeszerzések és az üzleti élet átláthatóságának növelése is fontos cél lehet - hangsúlyozta, s utalt arra is, hogy a Világbank 2008-as jelentése szerint Magyarország tett a legtöbbet az elmúlt két évben a befektetések megkönnyítéséért.

A cégek jobban bíznak

Februárban kissé emelkedett a gazdasági élet szereplőinek jövőbe vetett
bizalma, az úgynevezett konjunktúra-index Magyarországon – áll a GKI
Gazdaságkutató Zrt. felmérésében. Az üzleti szféra azonban bizakodóbb, mint a
fogyasztók, olvasható ki az adatokból. Az üzleti várakozások egyértelműen
javultak, a jövőbe vetett bizalmat mérő konjunktúraindex értéke mínusz 9,7
százalékról mínusz 6,7 százalékra nőtt. Ennek ellenére a fogyasztói várakozások
inkább csak stagnáltak, a bizalmi index értéke csak 0,2 ponttal emelkedett,
mínusz 47,6 pontra – közölte felmérésének eredményeit a GKI.10 millió a paprikásoknak

Jogerősen pert nyert a Gazdasági Versenyhivatal a Szegedi Paprika
Fűszer-és Konzervgyártó Rt. ellen. A társaságra 3 millió forint bírságot szabtak
ki, mert megtévesztette a fogyasztókat.

A társaság például „szegedi fűszerpaprika” feliratú csomagolásban forgalmazta
termékeit, holott azok külföldi paprikából készült őrleményt is tartalmaztak. A
Gazdasági Versenyhivatal 2004 végén indított eljárást három paprikagyártó ellen
a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt.

A Kalocsai Fűszerpaprika Rt. nem nyújtott be fellebbezést, míg a Házi Piros
Paprika fellebbezése elkésett, így felperesként a perben csak a Szegedi Paprika
szerepelt. Az ő keresetüket azonban első fokon a Fővárosi Bíróság, majd február
végén a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!