hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar kórházakat

2006. 04. 04.
Mikola István sokat bírált rövid pályafutása nem hagyja érintetlenül az egészségügy finanszírozását sem: korábbi nyilatkozataiból kitűnik, itt is ellentmondásba keveredett „a nemzet orvosa”.  Mint a napokban fogalmazott: „Személyem garancia arra, hogy nem adják el a kórházakat.” Egy múlt heti gyöngyösi lakossági fórumon az egyik résztvevő felvetésére, miszerint egészségügyi miniszterként még támogatta a kórházak privatizációját, Mikola kijelentette: „Én soha nem támogattam a kórházak privatizációját, nem is tudom, honnan veszi ezt.” Mikola István

Ezzel szemben a közelmúltban a következő kijelentést tette a nyilvánosság előtt: „Támogatjuk az olyan magánforrás bevonását, ahol szakmai befektetők jelennek meg, de nem támogatjuk a multinacionális pénzügyi befektetők szerepvállalását az egészségügyben. Mit jelent ez? Ha egy orvos, háziorvos magánpraxis keretében gyógyítja a betegeket, és nyeresége van, akkor mit csinál a nyereségével? Akkor nem valószínű, hogy elviszi Malajziába, és ruhaüzemet fog ott építeni belőle, vagy kuplerájt csinál Thaiföldön, mert ilyen is van. Ezt láttuk. Már nem a kuplerájt, hanem a jelenséget.”

Mikola István korábban nem idegenkedett ennyire a magántőke bevonásától, hiszen a minisztersége idején alkotott törvényben is lehetővé tette ezt, igaz, a multinacionális tőke kizárásával. Mint fogalmazott: „Minden kórházat meg kell tartani, mert ha magánkézben van, akkor a haszonszerzés a lényeg, és a haszon pedig külföldre távozik.” (Zárójelben jegyezzük meg, hogy egyes vállalkozások kizárása a tulajdonosi kör nemzetiségére való hivatkozással nem eu-konform, nem felel meg a piacgazdaság alapszabályainak. Egyébként pedig bármely multinacionális cég létrehozhat néhány millió forintért egy kft.-t, és így, formailag legalábbis, hazai cégként részt vállalhatna az egészségügyi szolgáltatásokban.) Mikola idegenkedése a magántőke bevonásától egyébként azért is furcsa, mert maga is több, az egészségügyben szolgáltatást végző magánvállalkozásban vett részt. 

„Nem engedünk egyetlen kórházat sem bezárni”– nyilatkozta a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje, ám ezzel a kijelentésével újra ellentmondásba kerül korábbi önmagával. Mikola minisztersége alatt zárta be kapuit ugyanis a Mentőkórház, és vonták össze a Hematológiai Intézetet és az Országos Gyógyintézeti Központot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!