hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Álomgyár eladva

2005. 12. 27.
Úgy tűnik, vége az álomnak. Tizenegy évvel azután, hogy megalapították stúdiójukat, Steven Spielberg, David Gaffen és Jeffrey Katzenberg megegyeztek: eladják a DreamWorks SKG-t. A vevő a Viacom, a vételár – egyes jelentések szerint – 1,6 milliárd dollár.



Gaffen, Katzenberg, Spielberg. Álomgyárosok Fotó: Reuters

A vállalkozás filmgyártásra és filmforgalmazásra épült, első produkciójukat 1997-ben mutatták be The Pacemaker címmel. Főleg közepes és nagy költség-vetés? mozit forgattak, Spielberg filmjein kívül számos más alkotással is jelentős kasszasikert értek el: többek között a Gladiátor, a Ring, a Shrek, az Amerikai szépség és az Apádra ütök cím? munkáikkal. 

Hollywoodban ezekben a napokban majdnem mindenkinek van egy verziója arról, vajon mégis mi lehetett a baj. Az egyik teória szerint a DreamWorks azért nem volt képes fennmaradni, mert egy ilyen stúdió üzemeltetése olyan komoly összegekbe kerül, amit lehetetlen más forrásból származó jövedelem – például egy terjedelmes DVD-könyvtár – nélkül finanszírozni. Néhány filmkészítő viszont a rossz menedzselésben látja a problémát. 

A DreamWorks SKG, amely betűnevét a három alapító nevének kezdőbet?iből kapta, talán nem került volna eladásra, ha Katzenberg nem akarta volna ezt olyan nagyon. Ő volt a cég valódi vezetője – jelenleg a DreamWorks Animation stúdiót vezeti. 

Spielberg "szerelme" mindig is a rendezés volt, idejét tavaly a Világok harca, idén pedig a München cím? produkciók foglalták le. Geffen pedig soha nem titkolta, hogy ellenszenvvel viseltetik a filmes üzleti élet iránt. Úgy tűnik tehát, hogy a két utóbbi üzlettárs-tulajdonos a hatalmat, illetve a szabadságot tartotta leginkább fontosnak, és nem a cégvezetéssel járó nehézségekkel foglalkoztak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!