hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Munka nincs, várakoztatás van
Harc a benzinmaffia ellen

2005. 11. 29.
Figyelemfelkeltő demonstrációt tartottak kedden a beregsurányi határátkelőnél a példa nélküli várakozások és a Magyar Vám- és Pénzügyőrség adminisztrációs lépései miatt. Ilyen módon eddig csak az ukrán oldalon tiltakoztak, de most magyar állampolgárok is szervezetten léptek fel.A demonstrálók egy csoportja kedden. Élni akarnak Fotó: Kelet-Magyarország

Több kilométer hosszú láncot alkotó, békésen demonstráló kocsisor hívja fel a nagyvilág figyelmét a tényre, hogy ma hazánkban akár 8 órát is várni kell a magyar–ukrán határátkelőn való átjutáshoz. A várakoztatás oka nem egészen világos, de több mint valószínű, hogy a benzinturizmus teljes visszaszorítása a cél. A határőr igazgatóság statisztikája szerint a korábbi szigorítás meghozta gyümölcsét, a tavalyi időszakhoz képest harmadára csökkent az ukrán–magyar személy és gépjárm? határforgalom. 

Köztudott, hogy a benzinárak emelkedésével párhuzamosan megjelent a benzinturizmus az ukrán és részben a romániai határ mentén. A kezdeti nagyszabású rohamok után azonban a magyar fél olyan rendeleteket léptetett életbe, ami életszer? mederbe terelte az eseményeket.

Kezdetben volt ugyanis a kiegészített, több száz literes benzintank, akár az ülések helyén is. Létezett mesterségesen nagyobbra "fújatott" üzemanyagtartály is, így növelve a behozható mennyiséget. 

Az így behozott üzemanyagot a "szabad piacon" értékesítették a vállalkozó szelleműek, majd elindultak további köröket futni. Ki hányszor tudta egy nap megtenni a száz kilométeres kört.

Azóta a korlátozásoknak köszönhetően csak gyárilag, szabályszerűen felszerelt tankkal és csak naponta egyszer lehetett a határon megfordulni, néhány órás várakozási idővel számolva. Nem érte meg tehát bárkinek átmenni, időt és energiát áldozni a családi autó olcsó megtankolására. Már csak a nagyon rászorulók vetemedtek "benzinezésre". 

Éppen ezért érthetetlen a további szigorítás. Kinek jó ez? A két határ mentén ugyanis kölcsönös a vásárló jelleg? turizmus. Itthon van választék, Ukrajnában olcsóbb néhány termék. Ezeknek az egyszer? tényeknek köszönhetően virágzik sok kereskedelmi egység a határ 100 kilométeres körzetén belül, legyen szó műszaki kereskedésről, vagy hipermarketről. A hosszú várakozás miatt azonban ma már az ukránok sem járnak át szívesen Magyarországra vásárolni. 

– Mindenki tudja, hogy a benzinátvitelt akarják teljesen megszüntetni – mondja a
demonstrálók szóvivője. Képzelje, nekem lefoglalták a kocsimat, mondván: csempészautó. Hiába rendelkezik forgalmi engedéllyel és vizsgáltattuk be a határőrség által megnevezett szakértővel, hogy gyári az üzemanyagtartály, és rendben van minden. 

A gyanakvás tapintható. Határátlépés előtt ki kell tölteni egy papírt, hogy hová, mikor, milyen céllal utazunk. Fel kell tüntetni a kilométeróra állását és a benzintank állását. Ha visszafelé menet bármelyik oldalon feltűnően nagy az eltérés, elszámoltatják az állampolgárt: 80 kilométer megtétele után hová lett a 80 liter üzemanyag? Rossz válasz esetén pénzbírsággal sújtják az illetőt. Vagy leszívják a tankból a benzint. 

– Örömest megélnének másból is, ha lenne más munkahely a környéken – panaszkodik egy demonstráló. Nyíregyházán talán akad munka az ott élők számára, de a megye egész területén a mezőgazdaság háttérbe szorulása óta nem sok babér terem. Egyes falvakban olyan utca is található, ahol mindenki munkanélküli. Ezért próbálunk ügyeskedni, mert valahogyan meg kell élnünk.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!