hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bencés Keserű
Öl, butít, gyomorba önt?

2005. 11. 01.
Gyógylikőrcsaláddal jelent meg a piacon a pannonhalmi bencés szerzetesrend. A termékek gyártásával az apátság a gazdasági "több lábon állást" kívánja megvalósítani. A pálinkafőzést nem találják a katolikus hittel ellenkezőnek, a garantált minőségről pedig csak annyit: "Nem egy hipermarketvodkához adjuk a nevünket." 

Pannonhalma, úgy tűnik, nehezen jön ki évi egymilliárd forintos költségvetéséből, mivel fejlesztéseihez új forrásokat kutatott fel. Így a borászkodás és a teafűkeverékek forgalmazása után pálinkafőzésbe fogtak. Pontosabban az apátság könyvtárában talált több száz éves receptek felhasználásáról állapodtak meg a díjnyertes párlatokat gyártó Agárdi Pálinkafőzdével, a forgalmazásról pedig a Ballantines Hungária Kft.-vel. Mindebből kitűnik: a pannonhalmi apátság ezeréves múltú márkaneve alatt röviditalt hoztak forgalomba, valódi pálinkát. A Hetek kérdésére, mindez vajon nem vet-e fel erkölcsi-teológiai aggályokat, Hortobágyi Cirill perjel, a főapát gazdasági helyettese kifejtette: az ital drágább árfekvésével – egy fél liter mintegy kétezer forintba kerül – mindenképpen a kulturált italozók körét célozza meg, akik között a mértékletes fogyasztás jellemző, az alkoholizmus pedig nem jelent problémát. "Nem egy hipermarketvodkához adjuk a nevünket – érvelt Hortobágyi, és magyarázatként hozzáfűzte: amennyiben például egy tésztafélét dobnának piacra, a mértéktelen fogyasztás abban az esetben is veszéllyel – az elhízáséval – fenyegetne." 

A fenti párhuzam helytállóságának elemzésétől eltekintve nézzük az eredményeket. A vállalkozás újraértelmezi a rend ősi jelszavát, az "Imádkozz és dolgozz!" mottót. Esetükben a munka egy 1735-ben lejegyzett tinktúrarecept egy pálinkafőzdének történt eladását jelenti. Emellett plusz anyagi forrásokat teremt a rend számára, amit fejlesztési terveik megvalósításához, pályázati önerőként kívánnak felhasználni. Ha minden jól megy, és a termékek befutnak, az állami támogatás mértéke a bencések költségvetésének 50 százalékára csökkenhetne a jelenlegi 70 százalék helyett. (Arról nem nyilatkozott a főapát, hogy ez egyben azt jelenti-e, hogy a rend csökkenti igényeit az állami költségvetés felé.) "Az önellátás ugyanis utópisztikus modell manapság" – véli Várszegi Asztrik főapát. 

Hortobágyi Cirill felelevenítette a második világháború előtti állapotot, mikor is a rend anyagilag független volt, azaz a királytól Szent Márton védőszentnek adományozott környékbeli 60 ezer katasztrális hold szántó, erdők, szőlők, pincészet, gatterüzem, valamint egy komáromi malom hasznait szedte.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!