hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bencés Keserű
Öl, butít, gyomorba önt?

2005. 11. 01.
Gyógylikőrcsaláddal jelent meg a piacon a pannonhalmi bencés szerzetesrend. A termékek gyártásával az apátság a gazdasági "több lábon állást" kívánja megvalósítani. A pálinkafőzést nem találják a katolikus hittel ellenkezőnek, a garantált minőségről pedig csak annyit: "Nem egy hipermarketvodkához adjuk a nevünket." 

Pannonhalma, úgy tűnik, nehezen jön ki évi egymilliárd forintos költségvetéséből, mivel fejlesztéseihez új forrásokat kutatott fel. Így a borászkodás és a teafűkeverékek forgalmazása után pálinkafőzésbe fogtak. Pontosabban az apátság könyvtárában talált több száz éves receptek felhasználásáról állapodtak meg a díjnyertes párlatokat gyártó Agárdi Pálinkafőzdével, a forgalmazásról pedig a Ballantines Hungária Kft.-vel. Mindebből kitűnik: a pannonhalmi apátság ezeréves múltú márkaneve alatt röviditalt hoztak forgalomba, valódi pálinkát. A Hetek kérdésére, mindez vajon nem vet-e fel erkölcsi-teológiai aggályokat, Hortobágyi Cirill perjel, a főapát gazdasági helyettese kifejtette: az ital drágább árfekvésével – egy fél liter mintegy kétezer forintba kerül – mindenképpen a kulturált italozók körét célozza meg, akik között a mértékletes fogyasztás jellemző, az alkoholizmus pedig nem jelent problémát. "Nem egy hipermarketvodkához adjuk a nevünket – érvelt Hortobágyi, és magyarázatként hozzáfűzte: amennyiben például egy tésztafélét dobnának piacra, a mértéktelen fogyasztás abban az esetben is veszéllyel – az elhízáséval – fenyegetne." 

A fenti párhuzam helytállóságának elemzésétől eltekintve nézzük az eredményeket. A vállalkozás újraértelmezi a rend ősi jelszavát, az "Imádkozz és dolgozz!" mottót. Esetükben a munka egy 1735-ben lejegyzett tinktúrarecept egy pálinkafőzdének történt eladását jelenti. Emellett plusz anyagi forrásokat teremt a rend számára, amit fejlesztési terveik megvalósításához, pályázati önerőként kívánnak felhasználni. Ha minden jól megy, és a termékek befutnak, az állami támogatás mértéke a bencések költségvetésének 50 százalékára csökkenhetne a jelenlegi 70 százalék helyett. (Arról nem nyilatkozott a főapát, hogy ez egyben azt jelenti-e, hogy a rend csökkenti igényeit az állami költségvetés felé.) "Az önellátás ugyanis utópisztikus modell manapság" – véli Várszegi Asztrik főapát. 

Hortobágyi Cirill felelevenítette a második világháború előtti állapotot, mikor is a rend anyagilag független volt, azaz a királytól Szent Márton védőszentnek adományozott környékbeli 60 ezer katasztrális hold szántó, erdők, szőlők, pincészet, gatterüzem, valamint egy komáromi malom hasznait szedte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!