hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csúcson a keleti blokk tőzsdéi
Tőzsdejelentés 2005. 09. 14–20.

2005. 09. 27.
Kedvező inflációs tendenciára hivatkozva a héten újra kamatot csökkentett a Monetáris Tanács. Ennek értelmében szeptember 20-ától 6,25 százalékról 25 bázisponttal, kereken 6 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat. Ezzel szemben az USA-ban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb, sorozatban tizenegyedik ízben emelte az irányadó kamatot, amely esésbe fordította a tengerentúli részvénypiacokat.

Európában a német választások okoztak bizonytalanságot, elsősorban a devizapiacokon, ahol az euró jegyzése a nagykoalíció lehetőségének hírére egy hónapos mélypontra süllyedt a dollárral szemben. Az olaj ára valamelyest mérséklődött, a gazdasági növekedéssel kapcsolatos növekvő bizonytalanságnak köszönhetően viszont tizenhét éves csúcsra szökött az arany ára. Folytatódott viszont a szárnyalás régiónk tőzsdéin, a BUX mellett az orosz RTS,
a cseh PX50 és a lengyel WIG20 is történelmi csúcsot döntött a héten. A legjobban teljesítő blue chip a Richter lett több mint 4 százalékos emelkedésével, hétfői 37000 forintos záróára szintén történelmi rekord. Cseh szektortársa, a Zentiva romániai akvizíciója révén került fókuszba, szintén soha nem látott magasságig röpítve a papír árfolyamát. A sorozatban ötödik alkalommal "Az Év Bankja Magyarországon" címmel kitüntetett OTP árfolyama is átlendült a 8500 forintos határon, ahogy a Molé is járt 24000 forint felett – szintén történelmet írva. A hét nagy vesztesének a BorsodChem bizonyult: miután a cég vezetése levélben hívta fel az elemzők figyelmét arra, hogy eredményvárakozásaikat túlzottan optimistának tartják, 7 százalékot veszített értékéből.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!