hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gázáremelés

2004. 12. 20.
Jövőre sávosan emelkedik a gáz ára a lakosság körében – döntöttek a héten az illetékes minisztériumok. 2005. január 15-étől a gáz ára 1500 köbméter éves fogyasztás alatt 4,5 százalékkal, 1500 és 3000 köbméter között 6 százalékkal, végül az éves szinten 3000 köbméternél többet használók számára pedig 8 százalékkal emelkedik. A hivatalos közlemény szerint az ipari – azaz nem lakossági – fogyasztók 11,5 százalékos gázáremelésre számíthatnak. A közszolgáltató intézményeknél azonban ennek felét a költségvetés állja. 



Karbantartási munkák egy Mol-gázállomáson. Gáz, van Fotó: MTI

A kormány elsősorban a kisfogyasztók érdekeit tartotta szem előtt, hiszen a lakossági réteg 54 százalékát ők adják. Tehát a többség számára 4,5 százalékkal drágul a gáz, ami egyben megfelel a jövő évre becsült átlagos infláció mértékének is. Kóka János gazdasági miniszter külön kihangsúlyozta, hogy ezzel a lépéssel sikerült megoldaniuk a legfontosabb lakossági problémát, hiszen az általános árszínvonal emelkedését követő gázáremelés nem jelent majd jelentős tehernövekedést az érintett fogyasztók számára. Majd hozzátette: mivel a nettó keresetek 2005-ben mintegy 8,5 százalékkal bővülhetnek, ez összességében egy 3,5 százalékos vásárlóerő-növekedést is jelent a jövőre nézve. 

A kis- és közepes fogyasztó háztartások esetében a kompenzációra a Mol által befizetett megnövekedett bányajáradék nyújt fedezetet, amely a jövő évben az idei 40 milliárd forint helyett várhatóan 70 milliárd lesz. A kormány azonban további korrekciós lépéseket is tervez: januárban 2 milliárd forint plusz támogatást utal ki az önkormányzatok számára a lakhatási támogatások bővítésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!