hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagy pénz, nagy foci
Portugál álmok

2004. 06. 21.
Közel egy hete vette kezdetét a labdarúgó Európa-bajnokság. Az óriási érdeklődést jól mutatja, hogy a jegyek 98 százalékban elkeltek, a szállodák és a repülőterek zsúfolásig megteltek, és a portugál városokban "aranyáron" lehet szálláshoz jutni. A foci nemcsak jó szórakozás, hanem nagy üzlet is. A portugál szervezők maradéktalanul elégedettek a labdarúgó Európa-bajnokság első hétvégéjével. Az UEFA 200 millió euró feletti végeredményt, Portugália pedig egész egyszerűen az ország gazdasági fellendülését várja az Eb-től. A bővítés előtti unió egyik legszegényebb országának számító Portugália kitett magáért, és összesen 1 milliárd eurót fektetett a sporteseménybe. A lisszaboni Luz Stadion, ahol eldől a játék Fotó: Reuters

Várakozások szerint minden egyes befektetett euró haszonnal fog megtérülni. A portugálok 600 millió eurót (150 milliárd forintot) költöttek stadionok építésére, 424 millió eurót az úthálózat, a repterek, pályaudvarok, kórházak modernizációjára. Ezenkívül országos szinten 9000 vendégággyal bővítették a hotel-infrastruktúrát – számos új hotel nyílt meg a közelmúltban. Hét új stadion épült, köztük a BEK-győztes FC Porto 52 ezer fős hipermodern stadionja, az Estadio do Dragao, azaz a "sárkánystadion". 244 millió euró bevételt várnak az építkezési vállalkozásoktól, ahol 35 ezer új munkahely jött létre az Eb kapcsán. A tervek szerint a jegybevételek közel 100 millió eurót hoznak, a reklámokból, közvetítési jogokból 290 millió euró bevétel folyik majd be a szervezők kasszájába. 

Ez az első ilyen nagyszabású sportesemény, amelyet Portugália rendez, ezért apait-anyait beleadtak a szervezésbe. A portugálok buzgóságát mutatja az is, hogy az UEFA-előírás szerint elég lett volna hat stadion, de a városok valósággal versengtek, hogy új stadiont építhessenek. Hogy az Eb után mit kezdenek majd nyolc modern stadionnal, arra még pontosan a portugálok sem tudják a választ.

A biztonság megteremtése nagy költséget emészt fel, és ez a legnehezebb feladat, hiszen 16 ország csapatát és félmillió szurkolót kell békességben tartani. NATO-vadászgépek figyelik a légteret, és civil és egyenruhás rendőrök ezrei igyekeznek kiszűrni a rendbontókat. A csapatok szállodáit hermetikusan lezárták, még az utcáikba sem lehet engedély nélkül bemenni. Mesterlövészek figyelnek a tetőkről. Testőrök százai forgolódnak a játékosok körül. 

A mediterrán ország – kihasználva a nagy lehetőséget – felhasználja a marketingeszközöket, egy új országimázst alkotott meg, amelyet most az egész világ elé tár. A Der Spiegel elemző cikke szerint a cél az, hogy Portugália tizenöt éven belül a jelenlegi 16. helyről a 10. helyre ugorjon a világ üdülőhelyeinek rangsorában. A turizmust a 21. század fő iparágává akarjuk fejleszteni – nyilatkozta Arlindo Kunha, Portugália frissen kinevezett környezetvédelmi minisztere. Tévénézők milliói láthatnak majd rövid klippeket a mediterrán ország szépségéről, és a szívbe zárt focilabda jelzi, hogy szeretik és várják a vendégeket. Persze a pénzes vendégeket még annál is jobban szeretik, és remélik, hogy főleg a tehetősebb angolok, németek és spanyolok "veszik" majd az üzenetet. (Magyar turisták özöne egyelőre nem is fenyegeti a házigazdákat, mivel a magyar csapat távol van, ezért a szurkolók sem mennek. Egy magyar utazási irodának a 285 ezer forintos
meccsenkénti ajánlatára egyetlen jelentkező sem akadt.) A játékok reklámszlogenje szerint "Portugáliában a hosszabbítás a legizgalmasabb rész", ami arra utal, hogy aki a
meccsek miatt Portugáliába utazik, hosszabbítson egy kicsit a tengerparton, vagy éppen a híres történelmi borvidékeken.

Ám nem csak kifelé kell a PR, jól jöhet az Eb a belpolitikában is, amolyan búfelejtő, kisebbségi komplexus elleni gyógyszer lehet. A politikai vezetők focival próbálják vidámítani a gyenge gazdasági teljesítmény miatt frusztrált társadalmat. Persze ez csak akkor sikerül, ha a portugál válogatott jól szerepel, vagy legalább nem esik ki az első körben. A görögök elleni első vereség valósággal sokkolta a biztos győzelemben hívő szurkolókat.

Portugáliában a közvélemény-kutatások szerint az emberek zöme a szép természeti adottságok ellenére is elégedetlen. A munkanélküliség 4,4 százalékról 6,9 százalékra emelkedett, és elsősorban a képzett munkaerő számára nehéz jó állást találni. A megkérdezett portugáloknak csupán a 13 százaléka elégedett az életminőségével. A Der Spiegel beszámolója szerint a portugálok melankolikusak, mélyen el vannak adósodva, ráadásul a többségük nem bízik a gazdasági fellendülésben. (Ilyen erővel még Magyarországon is lehet foci Eb!) 

Fogyasztói bajnokság

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!