hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milliárdos focisták
TOP 20

2004. 06. 21.
A Frace Football cím? francia sportmagazin immár szokás szerint idén is leközölte a húsz legjobban kereső futballjátékos listáját. Így immár hatodik alkalommal tudhatják meg a rajongók, hogy kedvenceik mennyi pénzért kergetik a labdát egész évben. Kiderül így, hogy ki a legjobb focista vagy inkább üzletember.







Zidane és Beckham. Milliárdok várnak rájuk Fotó: Reuters

David "Krőzus" Beckham áll a lista élén, akinek összbevétele 22,4 millió euró, azaz 5,6 milliárd forint volt az elmúlt szezonban. A huszonkilenc éves játékos 100 ezer euró prémiumot kapott csapatától, a Real Madridtól, ahol alapfizetésként évi 6,4 millió eurót (1,6 milliárd forintot) kap kézhez. Reklámszerződéseiből tavaly 11,4 millió euró folyt be, az életéről szóló könyvből pedig 3 millió euró fölött profitált. Az ázsiai futballhakni után 1,5 millió euróval tért haza gazdagabban. Ha az olvasó összeadja ezeket a számokat, ki kell jönnie 22,4 millió eurónak, amivel Beckham méltán dicsekedhet a világon legjobban kereső focista címével. A ranglista szerint Ronaldo a második helyezést érte el a "csupán" 16,5 millió eurós, azaz 4 milliárdos évi jövedelmével, Zinedine Zidane 14 milliója (3,5 milliárd forintja) a harmadik helyre elegendő. Hogy hármójuk közül ki a legjobb focista, azt nehéz eldönteni, de hogy ki a legjobb üzletember, az jól látszik.

Érdekes, hogy mindhárman a királyi csapatban, a Real Madridban rúgják a bőrt. Meglepő, hogy három ilyen ásszal sem lett spanyol bajnok a Real, és a Bajnokok Ligáját sem tudta megnyerni. A legjobban kereső német focista Oliver Kahn, a Bayern München kapusa, aki 8,84 millió eurójával (2,1 milliárd forint) a lista 9. helyezettje. Michael Ballack, a másik német sztár enyhén szólva hullámzó teljesítménnyel is 6,7 milliót keresett. Ballackot az Adidas, a Coca-Cola, a McDonald\'s és a Sony is szponzorálta. Ebből is látszik, mennyire fontos a német piac a multik számára. 

A TOP 20-ba csak egyetlen ázsiai játékos, Hidetoshi Nakata, az FC Bologna focistája került, a 8,45 millió eurós tavalyi jövedelmével az egész földrész legjobban kereső labdarúgója lett. Az edzők körében is megszületett a rangsor: a világ legjobban kereső futballedzője a portugál José Mourinho, aki 7,5 millió eurót (1,9 milliárd forintot) kapott az FC Chelsea-től.

Győztes csapatok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!