hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyógyszerpaktum

2004. 06. 21.
Megnyugtatóan rendeződött a gyógyszerárháború: a kormány és a gyógyszergyártók megállapodtak, hogy az idén nem emelkedik a gyógyszerek ára. A szerdai paktum mindhárom fél számára kedvező eredménnyel zárult. A fogyasztók a támogatott gyógyszereket egész évben a június 30-ai árakon vásárolhatják, a termelőket biztosította a kormány, hogy nem alkalmazza az árbefagyasztást, a kabinet pedig többmilliárdos pluszbevételre tesz szert. Gyógyszertári adok-kapok Fotó: MTI

A megállapodás értelmében 2004 végéig változatlan marad a támogatott, és a nem támogatott gyógyszerek térítési díja. A gyógyszergyártók vállalják, hogy az év végéig a támogatott gyógyszerek esetében 9 milliárd forinttal járulnak hozzá az egészségügyi kassza kiadásaihoz annak érdekében, hogy ne növekedjen a hiány, és ne származzon mindebből a lakosság kiadásait növelő áremelkedés. Mindezért cserébe a kormány 2006. december 31-éig lemond az árbefagyasztás jogáról. A megállapodás szerint a felek nemcsak az idén, hanem az elkövetkező két évben is együttműködnek, hogy a gyógyszerpiac hosszú távon is stabil és kiszámítható maradjon. 

A "árbéke" nem csak erre az évre szól, mivel a felek abban is megállapodtak, hogy a kormány szavatolja, jövőre és 2006-ban évente öt százalékkal növeli a gyógyszerkassza keretét. A megállapodás szerint 2006. december 31-éig euróban rögzítik a gyógyszerárakat, és áremelésre – az euró/forint árfolyam plusz-mínusz 6,25 százalékos sávon belüli elmozdulása esetén – nem kerül sor.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!