hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lakáshitel: érdemes kivárni
Tolongás a bankoknál

2003. 12. 22.
A múlt heti kormánydöntés a lakáshitel-igénylők minden várakozást felülmúló rohamát idézte elő a héten. A szokásos 100-150 fő helyett kétszáznál is többen toporogtak az OTP és az FHB fiókjaiban naponta, hogy még időben felvehessék a kedvezményes lakáshiteleiket. Lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint csak átmeneti lesz a mostani 12,5 százalékos jegybanki alapkamat, és az ebből fakadó drága lakáshitel. Érdemes várni néhány hónapot, vagy akár fél évet a hiteligény benyújtásával. 

A múlt heti kormánydöntés kedvezőtlen hatással lehet az ingatlanpiacra. Mind az ingatlanok árában, mind az építőipari vállalkozók körében jelentős változás várható – fogalmazta kérdésünkre Pihovszky Kristóf, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője. A használtlakás-vásárlások hitel-kamatplafonjának emelése miatt várhatóan drasztikusan visszaesik a kereslet, és az árak ennek megfelelően nem emelkednek az előzetes várakozásoknak megfelelően. "A GKI a Wallis Ingatlan Rt.-vel közösen készült őszi felmérésben még 5 százalékos áremelkedést prognosztizált a használtlakás-piacon, de az elmúlt időszak változásai miatt várhatóan csupán átlagosan 3-4 százalékkal drágulnak" – mondta a kutatásvezető. Az új építés? ingatlanok esetében 6-8 százalékos áremelkedés volt az előrejelzés, de ez ma már nem állja meg a helyét. Azt, hogy milyen irányban mozdulnak majd el az árak, most még nehéz megítélni – mondta. A telekáfa elvileg néhány százalékos drágulást indukál, de az kérdés, mennyire tudják ezt érvényesíteni a vállalkozók az árakban. A módosítások újabb problémákat is felvetnek. A kutató szerint a kereslet visszaesése miatt sok építési vállalkozó igen nehéz helyzetbe kerülhet. Mivel a cégek jó része hitelből épít lakóparkokat, társasházakat, gyakorlatilag a bankok belátásán múlik, lesznek-e, s ha igen, milyen mértékben felszámolások, csődök. Azoknál az építkezéseknél ugyanis, ahol már nem visszafordítható a munka és a lakások felénél kevesebbet értékesítettek, komoly gondok állhatnak elő. 

Tudni érdemes, hogy a lakáshitelek megemelt kamatplafonja nincsen kőbe vésve. A miniszterelnök kifejezte abbéli szándékát, hogy a jegybanki kamatok csökkenésével párhuzamosan – igaz, annál kisebb mértékben – mérséklődni fog a 9,6 illetve 8 százalékos kamatplafon. A forint árfolyamának mozgásától, a jegybanki alapkamattól és ezek függvényeként az állampapírok hozamától függ a csökkenés időpontja és mértéke. Lapunk által megkérdezett szakemberek szerint érdemes néhány hónapig, félévig elhalasztani a hitelkérelem benyújtását, hiszen várható az alapkamat belátható időn belüli csökkentése. Pihovszky Kristóf úgy véli, van esély arra, hogy a napokban, de még az idén egy százalékkal csökkenti a jegybank az irányadó kamatot. Januárban újabb kis mérték? csökkentés várható, és tavasszal, de legkésőbb júniusig megnyugszanak a piacok. 

Azok számára, akik nem tudnak várni a szerződések megkötésével, némi vigasz lehet, hogy áprilistól emelkedik a szocpol. Egy gyermek esetén 800 ezer, kettőnél 2 millió, négy gyermek esetén pedig 4 millió forint lesz a támogatás. A több százezer forintos különbség ellensúlyozhatja a megnövekedő havi törlesztőrészletet. 

Szakemberek figyelembe ajánlják még a lakástakarék-pénztárak kombinált hitelkonstrukcióit is. A Fundamenta Lakástakarék Pénztár terméke esetében nem kötelező kivárni a 4 éves előtakarékossági időszakot, hanem – pozitív hitelelbírálás esetén – azonnal felvehető a szükséges hitel. 

A kombinált szerződések esetén a megtakarítási időszakban a bank felé csak a kamatokat és a kezelési költséget kell fizetni, ez időben folyamatos a megtakarítás a pénztárnál, és a futamidő félidejében lehetőség van a tőke egy részének egy összegben való visszafizetésére. A konstrukció révén akár több százezer forint is megtakarítható. 

Hivatalos magyarázkodások

A Pénzügyminisztérium két nyomós okkal indokolta a lakáshitel kamattámogatásának változtatását. Az egyik a jövő évi költségvetési törvénybe foglalt 3,8 százalékos államháztartási hiány betartása, amit ha szükséges, akár korrekciós intézkedésekkel is el akar érni a kormány. Ennek érdekében született a lakosság hitelfelvételi hajlandóságának korlátozására irányuló módosítás is. A tárca közleménye szerint a kormány szándéka, hogy a hitelfelvételi hajlandóság szorosabb összefüggésbe kerüljön az inflációval és a gazdaság teherbíró képességével. László Csaba a Népszabadságban megerősítette ugyanezt: a lakáshitel-kamattámogatás módosításának célja nem elsősorban a költségvetési spórolás volt, – hiszen ez elhanyagolható, 7-10 milliárdos megtakarítást jelent –, hanem inkább az, hogy ne ösztönözzük a háztartásokat az eladósodásra. A lakosság megtakarítása nélkül ugyanis csak külföldi pénzből lehetséges a deficit finanszírozása. Nem szabad piaci viszonyoktól elrugaszkodott lakáshitelrendszert fenntartani – tette hozzá. 

Ezzel a módosítással megosztotta az állam a hitelfelvevőkkel a kamatváltozás kockázatát, ezentúl a piaci mechanizmusok érvényesülnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!