hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sulinet-számítógépek első kézből

2003. 09. 08.
A Sulinet Expressz pályázat az eddigi legnagyobb informatikai kezdeményezés Magyarországon. Az oktatási, az informatikai és a munkaügyi tárca összefogásával a kormány által indított program a számítógép-használat elterjedése érdekében a pedagógusoknak, a tanároknak, a diákoknak és a diákok szüleinek lehetőséget biztosít, hogy adókedvezmény igénybevételével otthoni számítógéphez jussanak, illetve a már meglévő számítógépeiket bővítsék.

A pályázat kiterjed számítógép konfigurációkra, notebookokra, szoftverekre, különböző perifériákra (nyomtató, monitor, szkenner, digitális fényképezőgép, CD-író stb.), illetve alkatrészekre (például memória, processzor, merevlemez, CD-ROM, videokártya stb.). Tehát nemcsak komplett számítógépet lehet vásárolni, hanem aki már rendelkezik számítógéppel, az fejlesztheti gépét, új alkatrészeket, illetve kiegészítőket vásárolhat hozzá. A választék nagyon nagy, az olcsó asztali gépektől kezdve a luxuskategóriás notebookokig mindenki megtalálhatja azt, amire szüksége van. A nyertes cégek és a nyertes termékek katalógusa megtekinthető a
www.adosulinet.hu cím? honlapon. 

A különböző üzletekben más és más termékeket kínálhatnak a program keretében. Minden kereskedő csak azoknak a cégeknek a pályázatnyertes termékeit forgalmazhatja, akikkel szerződéses kapcsolatban áll. Ugyanannak a pályázatnak a termékeit a különböző üzletek nem értékesíthetik különböző árakon. Eltérés a szolgáltatásokban lehet (házhoz szállítás, beüzemelés, szaktanácsadás stb.), ezért érdemes olyan szaküzletet választani, ahol felkészült szakemberek tudnak segítséget nyújtani. A kevésbé hozzáértő vásárló esetében mind a számítógép beüzemelése, mind a használat során felmerülő problémák megoldása komoly szakmai hozzáértést igényelhet. A vásárlás előtt tudnunk kell, hogy milyen programokat akarunk használni, akarunk-e az internethez kapcsolódni, és ha igen, akkor milyen módon; akarunk-e levelezni; milyen más eszközöket akarunk a számítógéphez hozzákapcsolni – egyáltalán mire szeretnénk használni a számítógépet. Gondolnunk kell az informatika rohamos fejlődésére is: a megjelenő újabb és újabb szoftverek egyre komolyabb hardvereszközöket kívánnak, ezért célszer? olyan számítógépet választani, amelyikben benne van a bővítés lehetősége is.

Sok kiskereskedőnél nemcsak készpénzért lehet vásárolni. Jelenleg tíz bank dolgozott ki pénzügyi konstrukciókat a pályázathoz, amelyekből a legtöbb az általános áruhitelt kínálja. A futamidő hat hónaptól három évig terjed, a kölcsön összege húszezer–ötszázezer forint, a legkisebb törlesztő részlet 2500 forint lehet. A kamat változó: 17–28 százalék közötti, azonban minden költséget együttvéve (kezelési költség, hitelbírálati díj stb.) a teljes hiteldíjmutató a 40 százalékot is elérheti. Még nagyon kevés bank kínál a pályázat keretében történő vásárlásokhoz tartós bérletet, lízinget. Ennek a formának a hátránya, hogy drága és bonyolult az ügyintézés; előnye, hogy mivel az adott termék ára több év alatt kerül leszámlázásra, így a jogszabály érvényessége alatt minden egyes adóévben igénybe vehető az adókedvezmény, azonban a jogosultságnak a teljes futamidő alatt fenn kell állnia. A több éves futamidej? áruhitelnél ez nem alkalmazható, mert ebben az esetben a megvásárolt termékről számla készül. 

Az Oktatási Minisztérium a program beindulásával párhuzamosan egy információs vonalat is létrehozott a felmerülő kérdések, problémák gyors megoldása érdekében. A pályázattal kapcsolatos tudnivalókról felvilágosítás kapható a 06(1)318-1318-as telefonszámon, illetve az
[email protected] e-mail címen.

Variációk számítógépre

Egy család vásárol számítógépet 130 ezer forint értékben és egy lézernyomtatót 52 ezer forint értékben. A számítógépet az apa, a nyomtatót az anya nevére vásárolják.

Visszaigényelhető maximális adókedvezmény:

az apa esetében: 60 ezer forint, az anya esetében: 52 ezer forint, összesen: 112 ezer forint.

Egy család csak egy számítógépet szeretne vásárolni, mindkét szülő igényjogosult, és szeretnék igénybe venni a kedvezményt. Ebben az esetben nem komplett gépet kell venni, hanem alkatrészeket. Például az apa vásárol winchestert, videokártyát és CD-ROM-ot összesen 65 ezer forint értékben, az anya vásárol számítógépházat,
processzort, hangkártyát, memóriát 62 ezer forintért. Ekkor mindketten maximum 60-60 ezer forintot igényelhetnek vissza.

Egy pedagógus vásárol szeptemberben egy nyomtatót 18 ezer forint értékben, októberben egy CD-írót 20 ezer forintért, és decemberben memóriát 8 ezer forint értékben. 

A visszaigényelhető adó mértéke legfeljebb 46 ezer forint.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mindegyik esetben az adókedvezmény maximális értékéről beszélünk. Ahhoz, hogy a visszaigényelhető összeg ténylegesen 60 ezer forint legyen, ahhoz megfelelő összeg? jövedelemmel kell rendelkezni, vagyis a fizetendő adónak az egyéb kedvezmények levonása után el kell érnie a 60 ezer forintot. Ezt egyébként akár a minimálbérrel rendelkezők is elérhetik, attól függően, hogy milyen egyéb adókedvezményeket vesznek igénybe. Akinek a fizetendő adója kevesebb, annál kisebb a visszaigényelhető adó mértéke is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!