hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Áttörés az orosz kapcsolatokban
Budapesten az orosz miniszterelnök

2003. 09. 15.
Minden jel szerint olvad a fagyosnak nevezhető magyar–orosz viszony. A rendszerváltás utáni, ideológiai megfontolás okozta elhatárolódás után az 1998-as orosz pénzügyi válság egyenesen a fagypont közelébe taszította a hosszú évtizedekre visszanyúló kapcsolatokat. Politikai és külkereskedelmi kapcsolataink meglehetősen meglazultak, hasonló mérték? visszaesés az Afrikával és Óceániával való kereskedelem területén történt. Erről a holtpontról indul most egy újabb korszak a magyar és az orosz miniszterelnöki találkozók kapcsán.



Mihail Kaszjanov orosz és Medgyessy Péter magyar miniszterelnök. Koccintottak Fotó: MTI

Az üzleti érdekek elsöprik a rossz emlékeket, az ideológia éráját. Ma már önszántukból, kölcsönös előnyök érdekében igyekeznek a magyarok Oroszországba, ahol a KGST bűvös köre helyett piacgazdaság bontakozik ki, lendületes privatizáció zajlik: mindent – még a fegyvergyártást, űrkutatást is – eladnak, amire nincsen szüksége az államnak. Világszerte oszlik az orosz állami és gazdasági berendezkedés iránti bizalmatlanság, a külföldi partnerek egyre-másra érkeznek, és befektetik dollárjaikat. A Coca-Cola és a farmer már-már tömegcikké válik, miközben az orosz milliárdosok a legtávolabbi országokban is megvetik a lábukat. Változik a világ! 

Robosztus növekedés

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!