hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Menesztették a szerb nemzeti bank elnökét
Pénzmosással vádolt, majd megbukott

2003. 08. 04.
Mladjan Dinkics szerbiai jegybankelnök magyar rendőrségi dokumentumokra hivatkozva pénzmosással vádolta meg a kormányfő nemzetbiztonsági tanácsadóját és a miniszterelnöki kabinet volt vezetőjét, aki jelenleg a bankok szanálásával foglalkozó ügynökség igazgatója. Dinkics már a néhai szerb miniszterelnökkel, Zoran Djindjiccsel is kemény szócsatákat vívott a dinár árfolyamáról. A vita akkor csúcsosodott ki, amikor a még jegybankelnök Dinkics törvénytelenül megszerzett magyar rendőrségi dokumentumokra hivatkozva vádolt. Az ezek után indított gyorsított vizsgálat után már nem jelölték újra, így az összes csúcsvezető is vele együtt távozott.



Zoran Zsivkovics szerb kormányfő Fotó: Reuters

Dinkicset tavaly az év emberének választotta a Vreme cím? belgrádi politikai hetilap, mivel a jegybank volt az egyetlen intézmény Szerbiában, ahol valóban végbement a reformfolyamat. Véleményük szerint Dinkics stabil és hatékony intézménnyé tette a jegybankot, megteremtette az értéktartó és konvertibilis dinárt, fontos szerződéseket írt alá a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal, csaknem nyolcszorosára emelte a jegybanki devizatartalékot, zökkenőmentesen euróba és dinárba konvertálta a Szerbiában felhalmozódott közel nyolcmilliárd német márkát, visszanyerte a polgárok bizalmát a szerbiai bankok iránt, illetve az ország teljes pénzforgalmát átvitte a bankokba. A helyiek bizalma a Milosevics-rezsim idején szűnt meg teljesen a bankok iránt, amelyek közül nem egy piramisjátékokat szervezett. A betétesektől kicsalt – a helyiek szerint az "ellopott" szó jobb – pénz egy részéből finanszírozta a bukott rezsim a szerbek háborúit az 1990-es években. Érdemei mellett Dinkics szemére vetették modortalanságát és azt, hogy "magáncégévé" tette a jegybankot. 

A botrány akkor kezdődött, amikor Dinkics "bizonyítékokat" tárt a nyilvánosság elé arról, hogy Zoran Djindjics meggyilkolt szerb miniszterelnök egykori kabinetfőnöke és Zoran Zsivkovics jelenlegi kormányfő nemzetbiztonsági tanácsadója pénzmosással foglalkozott. Dinkics szerint a bizonyító dokumentumokat a magyar rendőrség küldte meg június 25-én a szerb belügyminisztériumnak – az ORFK ekkor furcsállta, hogyan kerülhettek titkos információk a nyilvánosságra. A dokumentumok állítólag arról tanúskodtak, hogy Zoran Janjusevics miniszterelnöki tanácsadó és Nemanja Koleszar egykori miniszterelnöki kabinetfőnök összesen közel 1,8 millió eurót mosott tisztára külföldi off-shore cégek segítségével. Dinkics szerint a magyar belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni igazgatósága Goran Obradovicstól, a szerb belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni osztályának volt vezetőjétől kért információkat Janjusevicsről, Koleszarról és más személyekről, akik gyaníthatóan érintettek a pénzmosásban. A magyar rendőrség szerint – idézte Dinkics a budapesti dokumentumokat – tavaly február óta az idei év januárjáig több mint egymillió euró érkezett a Myron Sales nevű, Seychelle-szigeteken bejegyzett cég bankszámlájára, amely fölött Janjusevics rendelkezett. A Seychelle-szigeteki cég számláján
összegyűlt pénz ezután több helyre vándorolt, így Janjusevicshez és Koleszarhoz is, a belgrádi Zepter Banka pénzintézetben lévő bankszámláikra. 

Dinkics szerint Dusan Mihajlovics belügyminiszter takargatta a bizonyítékokat a pénzmosásról, mert már húsz napja tudott a magyar rendőrség által továbbított iratokról, de nem tett semmit az ügy tisztázására, a dokumentumokat az ügyészségnek nem adta át. Ezért szerinte Zsivkovics miniszterelnöknek menesztenie kell Mihajlovicsot, de a kormányfőnek is le kell mondania tisztségéről, amennyiben kiderül, hogy tanácsadója valóban pénzt mosott. A jegybankelnök felszólította a szakértői minőségben kormánytisztséget vállalt minisztereket, hogy erkölcsi okokból mondjanak le (ez a felszólítás elsősorban Bozidar Djelics pénzügyminiszterre vonatkozott, aki a kérdéses időszakban már vitában állt a jegybankelnökkel). Dinkics felszólította az illetékes ügyészséget, hogy hivatalból indítson eljárást a belügyminiszter ellen. Mihajlovics vagdalkozásnak nevezte Dinkics állításait, kijelentve, hogy a jegybankelnök összezavart mindent. A belügyminiszter azt mondta: a magyar rendőrség valóban megküldte a szerb kollégáknak a jegybankelnök által nyilvánosságra hozott dokumentumokat azzal a kéréssel, hogy ellenőrizzék az információkat, törvényes ügyletről vagy pénzmosásról van-e szó. Mihajlovics szerint azonban az ügyet senki sem állította le, a vizsgálat folyamatban van, s erről tájékoztatták a magyarokat is. Az igazi kérdés az, hogy Dinkics miért vetemedett a rendőrség, az ügyészség és a bíróság szerepének átvételére, s arra, hogy bűnügyként állítson be egy ki nem vizsgált ügyet.

Természetesen az ügynek nem ezzel lett vége. Két szerb állami vezető olyan iratokkal állt elő,
amellyel a pénzmosással vádoló Dinkicsről állította ugyanezt. Dinkics pártja állítólag a HVB bankon keresztül igyekezett pénzeket fehéríteni. Mindenesetre ekkor már mindenki cáfolt mindent. Így tiltakozott a HVB bank, amely régóta betartja a pénzmosásról szóló nemzetközi előírásokat, és most is kínosan vigyázott arra, hogy a banktitok megsértése nélkül tisztázza magát. Dinkicsék közölték, a felmutatott iratok – nem úgy, mint az általuk bemutatott – rossz titkosszolgálati hamisítványok. A patthelyzetet a Dinkics által kidolgozott jegybanktörvény megszavazása zárta le. Ezzel együtt keresték az újabb ötéves megbízásra alkalmas személyt, de ekkor a volt elnök neve fel sem merült. Ezzel a jegybank elvesztette a szakmai vezetését is, hiszen sokan lemondtak az események után. A most távozott szakemberek ezen állásaik előtt nem dolgoztak a volt jugoszláviai pénzrendszerben – azaz milosevicsi időkben –, vezető európai bankoktól jöttek, hogy a reformokat végrehajtsák. Valószínűleg zavarta őket, hogy még mindig kaotikus a politikai helyzet, és ha valaki ezt szóvá teszi – mint volt főnökük –, akkor nem egészen civilizált módon válnak meg tőle.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!