hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A csatlakozás célegyenesében

2003. 07. 28.
A HEBC, azaz a Magyar EU Bővítési Üzleti Tanács idei jelentéséből kiderül, hasznos volna, ha a magyar ember kreatívabb, innovatívabb és a "vállalkozás szellemét életre keltő" lenne. Az "új európai polgár" ugyanis – ahogy Brüsszelben is fogalmaznak – képes saját foglalkoztatási sorsának irányítására. A negyvenhat multinacionális vállalatot tömörítő HEBC tagjai felhívják a figyelmet: Magyarország a csatlakozás célegyesébe érkezett, gyorsítanunk kell a tempón. 

Habár mi személyesen nem fogjuk azt érezni 2004. május 1-jén, hogy egy teljesen új világra ébredtünk fel – ígéri a HEBC –, országunk akkor is egy bizonyos kényszerpályára lép ezzel a nappal. Az adómentes áruk és a határőrök azonnali eltűnésén kívül inkább hosszú távon érezhető hatásokkal kell számolni.

Magyarország gazdasága a tagságnak köszönhetően gyorsabban fog fejlődni, így az említett kényszerpálya is csak addig tart, míg el nem érjük a jelenlegi uniós átlagokat.

A bővítés hatására várhatóan nőni fog a fogyasztók vásárlóereje. Bővülni fog a szolgáltatások és a minőségi áruk piaca, mivel az erős verseny a kínálati oldalt helyezi alárendeltebb pozícióba. A sajátos szabályozással rendelkező iparágak, mint például a gyógyszeripar és a pénzügyi ágazat, jelentős változásokon megy majd keresztül, mert áruik piacra vitelekor eddig nem alkalmazott előírásoknak kell majd megfelelniük. Ennek értelmében a pénzügyi ellenőrzések is meg fognak erősödni. Az országhatárok feloldása révén olcsóbbá válik az áruszállítás és a forgalmazás. 

Az egyének fejlődése szempontjából a csatlakozás húzóerőt fog jelenteni – olvasható az elemzésben. Egy tudásalapú gazdaság versenyképességének alapja az állandó továbbképzésben áll. Illúzióink azonban semmi esetre se legyenek: minden bizonnyal nehézségekbe fognak ütközni a nyugdíjasok és az alacsonyan képzett rétegek, amikor szembekerülnek az említett "kreatív" uniós elvárásokkal. A szociális kompenzációról viszont a tagállamok szabadon döntenek.

A kis- és középvállalkozásoknak meg kell majd szüntetniük az úgynevezett "egy lábon állást". A jelentés szerzői szerint nem szabad megelégedniük egyetlen partnerrel, hanem stratégiai, illetve országhatárokon átnyúló beszállítói kapcsolatokra kellene törekedniük. Ez azt is jelentené, hogy hangsúlyosabbá válna a cég marketingtevékenysége. Továbbá a pénzügyi szaktudás professzionalizálódása iránt is megnőne az igény. A magyar kisvállalatok terjeszkedése azonban leginkább a nyelvtudás hiánya miatt ütközik akadályokba. A munkaügyi szabályozás is merevedni fog – mondják a szakértők. Így a kisvállalkozások esetében el fognak tűnni a látszatfoglalkoztatások és a notórius szabálykerülések révén szerzett árelőnyök. Félelemre azonban semmi ok: a kitörési lehetőségek szélesek. Sok jó példa van arra, hogyan váltak egyes cégek nemzetközivé egy-egy korszer? technológia felvásárlásával.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!