hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Verőfényes hétfő reggel

2003. 06. 23.
Kovács Klára

Mi a hasonlóság: az Aranykéz utcai robbantás, a Fenyő-gyilkosság, Simon Tibor helybenhagyása, a móri bankrablás és Szász Károly megverése között? Az erőszak és a pénz. És mi a különbség? Szász Károly az egyetlen az áldozatok közül, aki közhivatali szereplő. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének példa nélküli megverése sokakat megdöbbentett, egyszersmind sok kérdést vetett fel. Szász – még a kórházi ágyon – a gyanút egy tőzsdei cég ügyeire terelte, ám az ellene fellépők módszere nem fér a képbe. Maffiajellege pedig felettébb zavaró.



Szász Károly felügyel Fotó: MTI

Szász Károly tavaly ősz óta politikai támadások céltáblájává vált, főnöke, a pénzügyminiszter lemondásra szólította fel, de ő maradt. Ismeretlenek húszoldalas összeállítást készíttetettek róla, amit ő csak "hazugságok halmaznak" titulált. Valószínűleg hetek óta követhették, kifigyelték a szokásait, majd egy hétfői reggelen csapdát állítottak neki. Uszodába menet egy biciklis, balesetet színlelve, az elnök kocsija elé vetette magát, s amikor Szász segítő szándékkal kiszállt a kocsijából, három férfi ugrott rá. "Megérdemled!" – ordibálták, s közben baseballütőkkel verték. Szász nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, félórás műtét során
összevarrták a fejsérüléseit, összeillesztették eltört kézcsontjait. Műtétből felocsúdva az odasereglett újságíróknak a következőt mondta: sejti, miért támadták meg. Esetét egy bizonyos, másnap nyilvánosságra kerülő felügyeleti határozattal hozta összefüggésbe. 

Másnap valóban napvilágot látott egy PSZÁF által készített jelentés, amely a Pannonplast Rt. tulajdonosváltás törvénysértő voltára világít rá, sejtetve, hogy az amerikai tőke mellett állami pénz is szerepet kapott. A PSZÁF tizenegy millió forintra megbüntette a Pannonplast Rt. két új tulajdonosát, a Britton Kft.-t és a Pevdi Kft.-t. A jelentés szerint valójában azonos tulajdonosi háttérrel rendelkeznek, külön szerepelve jóval nagyobb részesedést szereztek meg, mint együtt tehették volna, ezért a törvénysértésért érte őket utol a felügyelet szigora.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!