hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Reszkessetek, feltörők

2002. 10. 14.
Tart még a szoftverrendőrség tűzszünete, de nem sokáig. A – hivatalos nevén – Business Software Alliance (BSA) Magyarország október 30-a után kész felszámolni a budapesti illegális felhasználókat és kereskedőket egyaránt.A BSA fenyeget. Lebilincselő óriásplakátok Fotó: Somorjai L.

A "bilincses plakátok" jelzik a közelgő vészt. Egy hónap áll rendelkezésére a mintegy tízezer érintett fővárosi vállalkozásnak, hogy jogtisztává tegyék szoftvereiket. Hosszabbítás csak kivételes esetben lehetséges! A szervezet minden céget írásban értesít a programjáról, és egyben felajánlja segítségét is a tisztázásban. Amelyik címzett eleve elzárkózik a válaszadástól és az együttműködéstől, továbbá egyéb információk is illegális szoftverhasználatra utalnak nála, az joggal számíthat egy-egy rendőrségi feljelentésre.

Az illegális programok aránya Magyarországon csökkent az elmúlt években – tudtuk meg a "szoftverzsaruk" honlapjáról. Ennek ellenére – becslésük szerint – a felhasznált rendszerek fele még tisztázatlan eredetű. Mindenesetre az ebből származó károk is csökkenő tendenciát mutatnak. Míg 2000-ben 41,25 millió, addig tavaly már csak 26,63 millió dollár volt a hazai kár.

A BSA-t 1988-ban alapította hatvanöt ország vezető szoftverfejlesztő vállalata. Működési köre kiterjed Európára, Ázsiára és az óceánon túlra is. Nyolcéves magyarországi működése alatt számos elmarasztaló bírósági ítélet és jelentős pénzbírságok jellemezték a BSA tevékenységét. A büntetőeljárások száma folyamatosan nő. A tavalyi évben például már meghaladta a tizenkilencezret is, amely jelentős előrelépés az 1999-ben regisztrált tizenháromezer esethez képest. A szervezet idén indította el országos Tűzszünet elnevezés? kampányát, amely most Budapestet érte el. A program megyéről megyére halad, és mindenhol ad egyhónapnyi türelmi időt a "megtérésre". Eddig Győrben négy (az A1 Autó Győr, az Uniotex és a Talent Kft.-k, illetve a Pannon-Flax Rt.), Sopronban pedig öt cégnél (a Hotel Szieszta, a Staba és a KS Forma Kft.-k, illetve a TEAG és a Magyar Cukor Rt.-k) került sor feljelentésekre és házkutatásra. Végezetül nemrég kezdődött Szegeden annak a százegy vádlottnak a pere, akiket a BSA munkája nyomán szoftverek, zenei anyagok és filmek jogosulatlan felhasználásával, sokszorosításával és terjesztésével vádolnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!