hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kollaboráns médiakonszern
A Bertelsmann és a nácik

2002. 10. 14.
Véglegesen porba hullott az az évtizedekig fenntartott kép, mely szerint a Bertelsmann kiadói csoport a náci birodalom ellenségeként, amolyan ellenálló kiadóként működött volna. Így nem állja meg a helyét az sem, hogy 1944-ben a nácik illegális papírfelhasználás miatt zárták be a kiadót. A leleplezés a napokban került a nyilvánosság elé, miután a független történészcsoport átvizsgálta a német vállalatbirodalom második világháborús korszakát. Kiderült, hogy Németország legnagyobb multinacionális médiakonszernje, a Bertelsmann a második világháború idején kollaborált a náci rezsimmel.



Főszerkesztői találka a Financial Times német nyelv? kiadása kapcsán. A Bertelsmann vette a lapot Fotó: Reuters

A második világháború után éppen az 1944-es bezárásra hivatkozva indulhatott újra a Bertelsmann a szövetséges kormányok hozzájárulásával. A náci érintettség híre nem kis vihart kavart, hiszen nem akármilyen cégről van szó. A Bertelsmann egy kis vidéki lutheránus könyvkiadóból mára a világ ötödik legnagyobb médiabirodalma lett. A Bertelsmann-csoport magába foglalja a világ első számú könyvkiadóját a Random House-t, a CD- és kazettakiadó óriás Bertelsmann Music Groupot és Európa legnagyobb magazin- és újságkiadói csoportját a Gruner&Jahrt. Magyarországon többek között a Népszabadságban kisebbségi tulajdonnal rendelkezik.

2000-ben alakult egy független történész bizottság Saul Friedlander, a Los Angeles-i University of California történészének vezetésével, amely a Bertelsmann hozzájárulásával fényt derített a kiadói csoport valódi múltjára. A Friedlander vezette bizottság megállapította, hogy a médiabirodalom a nácikkal szemben nem tanúsított ellenállást, sőt gazdasági és politikai előnyök fejében inkább együttműködött a Harmadik Birodalommal. A Wermacht számára a legtöbb "katonakönyvet" (összesen több mint tizenkilenc millió példányt) a Bertelsmann készítette. Ezek a könyvek népszerű ponyvaregények voltak, amelyek a katonákat különböző módon harcra buzdították, és a kor szellemiségének megfelelően antiszemita felhangokat is tartalmaztak. Friedlander professzor szerint a Bertelsmann által a náci birodalom idején kiadott ezerkétszáz könyv közül ötven könyv kifejezetten antiszemita volt. A zsidóellenes hangvétel leghatározottabban a Bertelsmann vallási könyveiben jelent meg, amelyek át voltak itatva náci terminológiákkal. Heinrich Mohn, a kiadó akkori igazgatója és tulajdonosa bár a náci pártnak nem volt tagja, viszont csatlakozott az SS-katonákat támogató csoporthoz és havonta pénzbeli támogatást adott olyan SS-katonáknak is, akik koncentrációs táborokban szolgáltak. A kiadó 1944-es bezárásának minden bizonnyal nem ideológiai oka volt, hanem az, hogy a nácik teljes mértékben a hadiipari termelésre kívántak koncentrálni. 

Hozzátartozik a történethez, hogy a Bertelsmann egyébként ma már mindent elkövet, hogy a piszkos múlt tisztázódjon. Elsők között járult hozzá az átvilágításhoz, és a mai napig az egyetlen német médiavállalat, amely megnyitotta archívumát független szakértők előtt. A Bertelsmann még a vizsgálat előtt csatlakozott ahhoz a több mint hatezer német céghez, akik a náci munkatáborokban sínylődött emberek számára összesen 4,5 milliárd dollár kártérítés fizetésére kötelezték magukat. A Bertelsmann közvetlenül nem alkalmazott kényszermunkásokat, viszont a Litvániában és Lettországban működő nyomdák – ahol Bertelsmann könyveket is nyomtak – dolgoztattak zsidó foglyokat, így közvetett módon profitált a kényszermunkából – állapította meg a bizottság. Gunter Thielen, a kiadói csoport jelenlegi igazgatója kijelentette, hogy a Friedlander vezette bizottság nagy szolgálatot tett a Bertelsmann számára azáltal, hogy a történelmi igazságot feltárta. A médiakonglomerátum egyúttal őszinte sajnálatát fejezte ki és bocsánatot is kért a múltban történtek és azok évekig tartó elleplezése miatt, és azt is kijelentette, hogy a kiadói csoport jelenlegi nézetei teljesen eltérőek a harmincas és negyvenes évek Németországának hivatalos ideológiájától.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!