hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karrierexpo a Közgázon

2002. 10. 14.
Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a nyilvános őszi állásbörze a Közgazdaságtudományi Egyetemen. Az október 16-án és 17-én tartó karrierexpón ismét számos multinacionális cég képviselteti majd magát. Egy kis ízelítő a munkáltatók sorából: Auchan, L\'Oreal, Phillip Morris, Sanyo, Unilever, Vivendi, Westel. Az eddigi statisztikákról, tapasztalatokról Csaba Attila, a vásárt szervező Karrier Iroda munkatársa tájékoztatta lapunkat. 



Nagy érdeklődés az állásbörzén Fotó: Reuters

A cégek leginkább a pénzügy-számvitel, marketing és kontrolling szakon végzettek iránt mutatnak érdeklődést. A pénzügy és a marketing orrhosszal vezet a még dobogós HR (emberi erőforrás) előtt, őket követi az idegenforgalom, a tanácsadás, az értékesítés/kereskedelem, a könyvvizsgálat és a logisztika. 

A rendezvényt évente kétszer öt-hét ezer ember keresi fel. Az eddigi felmérések szerint a börzét látogatók közel negyven százaléka vallja magát budapestinek, ugyanakkor legtöbbjük fővárosi állásra pályázik. Közel nyolcvan százalékuk pedig azt nyilatkozta, hogy biztosan nemzetközi cégnél kíván elhelyezkedni. Az érdeklődők hetven százaléka frissen végzett, viszont majd húsz százalékuk akár több éve is diplomás álláskereső. A megkérdezett diákok elenyésző hányada kíván az oktatás-kutatásban, a nonprofit szférában vagy a kormányzati szektorban elhelyezkedni.

A statisztika azt mutatja, hogy a munkavállalók döntését befolyásoló három "dobogós" faktor a kezdő fizetés nagysága, a felkínált szakterület-pozíció és a felelősségteljes munkakör. Fizetésen kívüli támogatásként legtöbben a tizenharmadik havi fizetést, cégautót vagy közlekedési hozzájárulást, nyugdíjpénztári tagságot és lakásvásárlási hitelt preferálnák.

A 2002-es tavaszi fordulón a munkáltatói oldalról negyvennégy cég válaszolt a pályakezdőket leginkább érintő kérdésekre. Közülük huszonnégyen vállaltak szakmai gyakorlatot. A közel ezer üres álláshelyre többségében 130–200 ezer forint közötti kezdő diplomás fizetéssel várták a jelentkezőket. Béren kívüli juttatásként pedig az étkeztetést, a sportolási lehetőségek biztosítását, a nyugdíjpénztári tagságot, illetve az egészségügyi ellátás és a lakásépítési támogatást tartották elfogadhatónak – cégenként különböző mértékben. (Bővebb információkért keressék föl a
www.karrierexpobkae.hu weblapot!)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!