hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A multik, köszönik, jól vannak

2002. 10. 14.
Jól érzik nálunk magukat a multik. Hogy mennyire, azt jól jelzi, hogy ünnepséget rendeztek annak a pénzügyminiszteri rendeletnek a harmincadik évfordulójára, amely lehetővé tette, hogy Magyarországra jöhessenek. A Joint Venture Szövetség rendezvényén a gazdasági és a politikai élet elitje fejezte ki a háláját a jogszabály megalkotóinak az általuk korszakalkotónak tartott döntésért, egyben elemezték, hogyan alakul a kapcsolatuk az országgal.



Medgyessy Péter a 135 millió eurós Audi motorgyár avatásán. A multik üzenik a kormánynak: köszönik, jól vannak Fotó: MTI

A rendezvényen elsőként a kormány képviselői fejezték ki, hogy a maguk részéről mindent megtesznek azért, hogy ez a jó érzés megmaradjon. A miniszterelnök üzenetében üdvözölte a mamutvállalatok vezetőit, és biztosította őket, hogy "olyan kormány van hatalmon, amely érti és tiszteli a piacgazdaság szabályait". Kiemelte, a gazdaságpolitika elsődleges célja a befektetések ösztönzése. Ennek érdekében a nagyvállalatokat – és nem csak a külföldieket – a jövőben a kormány arra fogja biztatni, hogy tartós gyökeret eresszenek az országban. Kérni fogják ugyanakkor, ezek az óriások integráljanak minél több magyar céget és telepedjenek meg távoli országrészekben is. Megígérte, hogy mindehhez speciális ösztönzőkkel (például telephelyek megvásárlása) fognak segítséget nyújtani.

A meghívott óriásvállalatok vezetői hangsúlyozták, hogy az ország legnagyobb vonzerejét a külföldi cégek számára a munkaerő jelenti. A magyar munkaerő amellett, hogy olcsó, magasan képzett (különösen műszaki területen) és szemben a külföldi kollégákkal, akiknek inkább a család a fontos, akár munkaidő lejárta után is hajlandóak dolgozni. Emiatt egyre több cég (ABB, Ericson, General Eletric) dönt úgy, hogy nemcsak összeszerelő részleget hoz ide, hanem a kutatási és fejlesztési osztályokat is. Többen még azt is elképzelhetőnek tartják, kiváltképp az Európai Unióhoz való csatlakozás után, hogy a regionális központjukat is Magyarországra telepítik. Az pedig már tipikusnak mondható, hogy egy-egy jobb képesség? fiatal munkatársat elvisznek külföldre az anyavállalathoz. Éppen ezért kérik a döntéshozókat, hogy ne engedjék meg a felsőoktatást elsorvasztani, ugyanakkor figyeljenek oda arra is, hogy a piac milyen szakembereket igényel.

A dicséret mellett azonban kritikát is kapott a kormány. A nagyvállalat-vezetők ugyanis szóvá tették, hogy az utóbbi időben sokszor unszolják őket arra, hogy magyar beszállítókkal dolgozzanak, ugyanakkor a kabinet nem tesz semmit annak érdekében, hogy ez a stabil beszállítói háttér kiépülhessen. Példaként említették, hogy bár nagyon hálásak a nagyvállalatokat érintő kedvező adózási rendért, a kis- és középvállalatok adóztatása közvetve nekik is csapást jelent. Nyomatékosan kérik ezért a kormányt, hogy teremtse meg a lehetőséget elsősorban a kommunikáció, az infrastruktúra és az oktatás fejlesztésével, hogy magyar cégekkel dolgozhassanak. Negatívumként emelték ki azt is, hogy továbbra sem épült egy centiméternyi autópálya sem, így a közlekedés bizonyos régiókban ugyanolyan katasztrofális maradt, mint volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!