hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra gyógyszeripari boom a BÉT-en
Tőzsdejelentés 2002. 08. 21–27.

2002. 08. 31.
Amerikában valamelyest gyengültek, Európában emelkedtek a tőzsdeindexek az elmúlt kereskedési héten. Az Egyesült Államokban több pozitív makrogazdasági adat is napvilágot látott: a vártnál jobban növekedett a tartós fogyasztási cikkek megrendelésállománya, és a lakáseladási adatok is kedvezően alakultak. Tovább csökkent viszont a fogyasztói bizalmi index értéke augusztusban. Jelentős erősödést könyvelhettek el az olajpiacon érdekelt cégek, miután az amerikai alelnök elkerülhetetlennek nevezte az Irak elleni katonai akciót. 

Európában elsősorban a várakozásoknál kedvezőbb negyedéves eredményeket jelentő cégek – az Axa, a Lufthansa, a Nestlé, a Rolls Royce – erősödtek, de jól teljesített a gazdasági konjunktúrára kevésbé érzékeny élelmiszer- és gyógyszeripari szektor is. 

A BUX az utóbbi időben megszokottnál erősebb, közel 40 milliárd forintos heti forgalom mellett szárnyalt: 6,3 százalékos erősödés után 7755 ponton zárta a hetet.

Az emelkedésben a második vonalbeli papírok jártak az élen, közel 13 százalékkal lettek drágábbak a Danubius és a Rába részvényei. Szépen teljesített mindkét gyógyszeripari cégünk is, az Egis 10 százalékot meghaladó emelkedést produkált, míg a Richter 7,3 százalékkal drágult. A héten látott napvilágot az a hír, miszerint a Novartis megveszi a szlovén Lek gyógyszergyárat, ami pozitívan hathat a szektor megítélésére Kelet-Európa-szerte. A blue chipek között az OTP szerepelt kitűnően, közel tíz százalékos drágulással, de szépen teljesített a Matáv is (+7,5 százalék). Megtorpant viszont valamelyest a Mol szárnyalása, mindössze egy százalékot drágult a papír.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!