hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Utánuk az özönvíz

2002. 06. 30.
Drága mulatság lett a kormányváltás. Eddig is az volt, de nem ennyire, mint most. Idén ugyanis a szokásos végkielégítések, juttatások mellé olyan "búcsúajándékok" is felsorakoztak, mint például a csere előtti utolsó pillanatban adott évi 330 milliós támogatás a Terror Házának. Ide sorolhatók továbbá a kormánnyal együtt bukó állami vállalatok vezetői végkielégítései és az ésszerűtlen intézményi költekezések is.

Hetek óta borzolja a kedélyeket a leköszönt kormány a két forduló közt folytatott "utánam a vízözön" politikájának napvilágra került részletei, és tart a korábbi ésszerűtlen költekezések vizsgálata is. Tudunk már a sportminisztérium szoláriumbérleteiről, a minisztériumban osztott jutalmakról, azonban a kép mindezekkel korántsem teljes. A vizsgálódó állami szervek az ellenőrzés befejeztéig nem nyilatkoznak, de sajtóinformációkból úgy tudni, hogy több helyen is gondok vannak.

Így például az Informatikai Kormánybiztosság (IKB) háza táján is. Kovács Kálmán, az informatikai tárca vezetője ugyanis kimutatást kért a választások után kötött szerződésekről. Erre azért került sor, mert a kormányváltás után két nappal az IKB a közbeszerzési eljárás jótékony mellőzésével különböző PR-feladatok elvégzésével bízta meg az Euro Atlantic Kommunikációs és Üzleti Tanácsadó Rt.-t. A mellőzés hivatalos indokolása szerint csak a tevékenység kibővítéséről van szó, mivel "előre nem látható körülmények folytán" kiegészítő szolgáltatás vált szükségessé. Ugyanebben a szerződésben 250 milliót kapott a cég.

A Magyar Televízió kiegészült kuratóriumának elnöksége is bekérte a köztévé gazdálkodására vonatkozó iratokat. A testület arra kíváncsi, hogy miként sikerült 8,9 milliárdos hiányt összehozni annak ellenére, hogy az előző kormánytól minden eddiginél több támogatást kapott a médium. Az Origo internetes hírújság értesülései szerint az eladósodásban nagy szerepet játszottak a Millenáris Kht.-vel kötött szerződések, melyek értelmében a tévé több tízmillióért vásárolt a park területén lezajlott programokról készült felvételekből, amivel teljesen aránytalan összegért bocsátotta rendelkezésre az archívumát. Az már csak hab a tortán, hogy a május végén még csonka kuratórium duplájára emelte az elnök, Mendreczky Károly végkielégítését, így ha távozna az elnök, 29 millió ütné a markát.

Ami a filmekért sok volt a tévének, az kevés a Millenáris Kht.-nek. A félmilliárd forintért készült 77 felvételből az egyetlen érdeklődő, a köztévé csak 37 darabot vásárolt meg kétmillió, a rövidebbeket egymillió forintért, ezzel komoly veszteséget okozva a kht.-nek. A filmek közül negyvenet az Ezüsthajó készített 110 millióért, a többit pedig a Millenáris Rt. A Millenáris Parkot üzemeltető szervezetnél azonban nem ez az egyetlen homályos terület. Az új ügyvezetőnek, Mizsei Zsuzsannának első feladata az intézményben folyó pazarlás (mint például a haletető havi 120 ezer forintos fizetése) felszámolása és a Park létesítésére és fenntartására nyújtott 15 milliárd forint igencsak görbe útjának feltérképezése.

Úgy tűnik azonban, hogy Baranyay Lászlónak, a Magyar Fejlesztési Bank igazgatójának sokat emlegetett 150-200 milliós végkielégítése az államkasszában marad. Történt ugyanis, hogy az igazgató egy milliárd forintos kárt okozott a banknak, ezért az igazgatóság egyhangúlag úgy határozott, hogy felmondanak neki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!