hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új Csillag a gazdaság egén
A neves közgazdász a minisztérium élén

2002. 05. 26.
A Medgyessy-kormány Csillag Istvánt, a neves közgazdászt javasolja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium élére. A gazdasági bizottsági meghallgatáson kifejtette: a magyar gazdaság sikere azon múlik, mennyire képes bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe. 



Csillag István: Sikerre vagyunk ítélve Fotó: Somorjai L.

Csillag a bizottság hallgatósága előtt elmondta, a minisztérium célja és feladata az, hogy a gazdaság fordulatot érjen el a növekedésben, s emellett a különböző területeken elindult vagy megrekedt reformok folytatódjanak. Csillag ehhez szükségesnek látja a meglévő intellektuális kapacitások mozgósítását. 

Sikerre vagyunk ítélve – mondta. Egyrészt azért, mert a gazdasági szerkezetváltás már a múlté, s így az export-szerkezet többé-kevésbé a fejlett országokéhoz hasonló, ami magabiztos alapot jelent a következő évekhez. 

A sikerünk titka azon is múlik – folytatta –, hogy erősíteni tudjuk önálló gondolkodásunkat és nyitottságunkat. Ennek köszönhetően más pályát tudunk befutni, mint a környező országok. Ezért a tárca arra fog törekedni – mondta a miniszterjelölt –, hogy növelje a vállalkozók önállóságát, s ennek érdekében minden olyan adminisztratív intézkedést megszüntessen, amely gátolja a verseny tisztaságát. Csillag ennek érdekében "masszív", kiszámítató adócsökkentést ígért. 

A kis- és középvállalkozók helyzetének javítására a leghatékonyabb eszközt a járulék- és adóterhek csökkentésében látja, így az egyszerűsített vállalkozói adót (eva), az szja-sávhatárok változ-tatását, az egészségügyi hozzájárulás megszüntetését emelte ki. Az elmúlt négy év negatív fordulatának nevezte azt, hogy Magyarország, amely a térség legfejlettebb tőkepiaca volt, elveszítette elsőségét. 

Ugyanakkor szerencsés időszak előtt állunk – szögezte le –, mert a jelek szerint véget ér az az enyhe recesszió, amely végigjárta a világot. Ahhoz, hogy ezt a közelgő fellendülést kihasználhassuk, szükséges a reformok folytatása, a befektetők számára kiszámítható és kedvező gazdasági környezet biztosítása, az üzleti élet szereplői számára világos gazdasági prioritások kijelölése.

Csillag hangsúlyozta, nem szüntetik meg a Széchenyi tervet, hanem tovább fejlesztik, és integrálják a formálódó nemzeti fejlesztési programba, hogy az egy átfogó gazdaság- és társadalomfejlesztési stratégia részévé válhasson. Ugyanakkor megvizsgálják, mennyire hatékonyak a terv egyes pályázatai, s az egyes fejezeteket ennek függvényében módosítani fogják. 


Életrajz

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!