hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meglepetések és csalódások a börzén
Tőzsdejelentés 2002. 05. 15 21.

2002. 05. 26.
Mérsékelt csökkenéssel zárták a hetet a világ vezető részvénypiacai. A vállalati hírek közül figyelemre méltó a Dell Computer várakozásokat meghaladó eredménye, valamint az autógyártók – a Chrysler és a General Motors – termelésnövelése, ami a kereslet fellendülését vetíti előre. A makrogazdasági mutatók továbbra sem túl biztatóak: az infláció és az új munkanélküliek száma a várakozásoknál magasabb lett, miközben a lakásépítések a vártnál jobban visszaestek a múlt hónapban. A BUX 31,5 milliárd forintos forgalom mellett közel négy százalékot vesztett értékéből.

Európában a telekom szektor erősödött, miután a British Telekom a várakozásoknál kisebb veszteségről számolt be, a Deutsche Telekom pedig internetes cége, a T-Online 25 százalékának eladásáról tárgyal a Microsofttal. 

A budapesti börzén a két legnagyobbat eső papír – a Pick (–17%) és a Prímagáz (–16%) – osztalékszelvényének "elvesztését" szenvedte meg, előbbi 1000, utóbbi 200 forintot fizet részvényenként. Gyengén teljesített a gyógyszeripari szektor, az Egis folytatta mélyrepülését, de eladói nyomás alá került a Richter is, január óta nem lehetett ilyen olcsón hozzájutni a gyógyszeróriás papírjaihoz. Az OTP jó eredménye nem tudott érvényesülni az inflációs adat romlása miatti kamatemelkedés közepette, 4,5 százalékkal lett olcsóbb. A Mol kiábrándító első negyedéves eredményének köszönhette hasonló mérték? gyengülését, 5380 forinton zárta a hetet. A blue chipek közül egyedül a Matáv tudott valamelyest emelkedni, ennek mértéke azonban a várakozásokat messze felülmúló eredmény tükrében igen halványnak mondható (+0,19%).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!