hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Világbanki válasz az antiglobalizmusra

2001. 08. 19.
Az eddigiektől eltérően csupán kétnapos lesz idén a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves rendes gyűlése. A vezető tisztviselők a washingtoni rendőrség és a városi hatóságok javaslatára döntöttek így, miután a szeptember 29-30-án tartandó washingtoni rendezvényre a 183 tagország képviselői mellett mintegy 40-60 ezer globalizációellenes aktivista részvételére számítanak. A Világbank a globalizáció védelmében és a tiltakozók érveinek megcáfolására egy tanulmányt dolgozott ki, melynek közgazdasági fejtegetéseit a Financial Times angol napilap adta közre. 

A Globalizáció, növekedés és szegénység cím? tanulmányról a nemzetközi sajtó a publikálás előtt szerzett tudomást. A részletes tanulmány többek között amellett száll síkra, hogy a globalizáció mennyire erőteljes eszköze lehet a szegénység csökkentésének. A globalisták érvelése szerint ugyanis az elszegényedett országoknak az a fő problémájuk, hogy nem integrálódtak eléggé a világgazdaságba, külkereskedelmük csekély és befektetéseik elapadtak. A jelentés azt is megjegyzi, hogy a szegénységért a gazdasági visszaélések, a korrupt vezetők és a háborúk a felelősek. Az egyik szerző, David Dollar továbbá elmondta, a Világbanknak nem szándéka, hogy bárkire is rákényszerítse a szabadkereskedelmet, csak be akarja mutatni, hogy előnyös módon is meg lehet azt valósítani. A globalista közgazdászok úgy vélik, hogy a külkereskedelmi nyitottság nem járul hozzá a gazdasági egyenlőtlenséghez, a társadalmi különbségekben az intézményi rendszer sokkal fontosabb szerepet játszik. Példaként említik Dél-Koreát, Kínát és Japánt, amely országokat a globális fejlődés nyerteseinek tekintenek. 

Nem valószínű, hogy az utcára kivonuló aktivistákat – akik szerint a találkozó idejének lerövidítése és a Világbank védőbeszéde is a két nemzetközi pénzintézet meghátrálását mutatja – ehhez hasonló tanulmányokkal el lehet tántorítani. Még akkor sem, ha a világbanki találkozó deklarált célja "a szegénység csökkentése, illetve az igazságos és fenntartható növekedés előmozdítása" bizonyos vonatkozásaiban nem áll messze az antiglobalisták elképzeléseitől.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!