hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Visszavonulóban a repiadó

2001. 05. 26.
Régen váltott ki törvény a cégek, a vendéglősök és könyvelőik körében olyan elemi erej? felháborodást, mint a repiadó néven elhíresült intézkedés. A hatályos adószabályok szerint ugyanis az idén személyi jövedelemadók és járulékok terhelik a cégek reprezentációs költségeit. A nemtetszés érthető is, hiszen minden reprezentációs célra elköltött 100 forint után 55-58 (!) forint közterhet kell adóként befizetni. A vállalkozók kezdetben úgy gondolták, találni kell valamilyen "kiskaput" az értelmetlen pénzügyminisztériumi döntés kivédésére. Erre azonban szerencsére nem kerül sor. 

Az újjáalakult Magyar Gazdasági és Kereskedelmi Kamara első eredményes fegyverténye, hogy egyeztető tárgyalások után sikeresen vette rá a tárcát és rajta keresztül a kormányt, hogy korrigálja magát. A helyzet már csak azért sem volt egyszerű, mert a tavalyi, adótörvényekről szóló vita során a reprezentációs adó kivetése ellen nem volt a parlamentben érdemleges kifogás.

A kormány módosítást határozott el a tarthatatlan helyzet feloldása érdekében, erről a május 29-i ülésükön tárgyalnak a miniszterek. Ha minden igaz, akkor július végén hatályba is léphet a parlamenten átfuttatott törvénymódosítás. A liberális elbírálásra nem panaszkodhatnak a cégek. Eldönthetik ugyanis, hogy a megváltozott, kedvezőbb feltételeket január 1-jétől alkalmazzák-e. (A túlfizetéseket önmaguk adóbevallásában kijavítják.) Úgy is eljárhatnak, hogy csak a törvénymódosítás után érvényesítik az új szabályozást, ami azt jelenti, hogy addig adómentesnek tekintik magukat, amíg az egész évre vonatkozó kereteiket túl nem lépik.

A kedvezményezettek közé kerültek a nonprofit szféra szereplői (alapítványok, egyesületek, pártok), amelyek reprezentációs költségeiket az összes ráfordításaik 10 százalékáig adómentesen számolhatják el, ugyanez vonatkozik a 10 ezer forintot meghaladó érték? üzleti ajándékokra is. A kisebb, legfeljebb évi 500 millió forint árbevételt elérő cégeknél lényegében a tavalyi szabályozást állítják vissza, ezeknek lényegében legfeljebb 2,5 millió forintig nem kell repiadót fizetniük. A szabályozás kétségtelenül a legkisebb vállalkozások számára kedvező, hiszen ezeknek a tulajdonosai esznek rendszeresen családjukkal étteremben úgy, hogy azt cégüknél költségként elszámolják. Ez a jelenség egy több ezer főt foglalkoztató cég csúcsmenedzsereire már kevésbé jellemző. A nagyok – ha vállalatcsoportot alkotnak – úgy enyhíthetnek terheiken, hogy az egyes kisebb, tehát kedvezményezett cégeikre lebontják a reprezentációs költségeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!