hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyenge forgalom, mérsékelt emelkedés
Tőzsdejelentés 2001.05.18 24.

2001. 05. 26.
Bár szerdán némi korrekció következett be az amerikai részvénypiacokon, a Nasdaq így is 3,5 százalékos erősödéssel zárta a hetet, míg a Dow Jones közel egy százalékot veszített értékéből. Európában kedvezőtlen makrogazdasági adatok láttak napvilágot, a német inflációs adat magasabb, míg a német és a francia GDP alacsonyabb lett a vártnál, ennek ellenére valamennyi jelentősebb tőzsdeindex emelkedéssel zárta a hetet. Emelkedett a BUX értéke is, az index sokadszor ostromolta a 7 000 pontos lélektani határt, de csütörtökön ismét nem sikerült ezen érték felett zárnia, így 6 973 ponton, közel 2 százalékos emelkedéssel zárta a hetet.

A Richter kereskedesét átmenetileg felfüggesztette a tőzsde, mivel a társaság első fokon pert vesztett a Pfizerrel szemben. A Pfizer tisztességtelen piaci magatartás miatt indított pert, mivel a Richter az originális Norvaschoz hasonló nyolcszöglet? tabletta formájában dobta piacra azonos hatóanyagú, generikus vérnyomáscsökkentőjét, a Normodipine-t. A Richter közleményt adott ki, amelyben megnyugtatta a befektetőket, hogy felkészült a Normodipine más formában történő forgalmazására, így nem kell értékesítéskieséstől tartania. A papír egész héten a piac ellen mozgott, végül 0,7 százalékos emelkedéssel 15 800 forinton zárta a hetet.

Sajtóértesülések szerint a Pick makói kolbászgyárának bezárására készül. Az évek óta veszteséget termelő üzemből a termelés a szegedi gyárba kerülne át. A cég a hét elején közzétett, profitkilátásainak romlásáról szóló beszámolója után a papír árfolyama 3 000 forint közelére süllyedt.

Tovább terjeszkedik a Danubius Rt. A cég 10 százalékos tulajdonában levő Salina Invest Rt. nyerte meg a szovátai üdülőtelep privatizációjára kiírt pályázatot. A vételárat a román privatizációs iroda nem hozta nyilvánosságra, a Napi Gazdaság információi szerint 2 millió dollár körül lehet, amit azonban a Danubius Rt. vezérigazgatója egyelőre nem erősített meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!