hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sztrájkra készülnek az egészségügyiek

2000. 12. 02.
Háromnapos figyelmeztető sztrájkra és demonstrációk-ra hívta fel az egészségügyi és a szociális szférában dolgozókat december 7–9. között az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ). Cser Ágnes elnök elmondta: céljuk az, hogy javuljon a létminimumon kereső munkavállalók helyzete. Az akciósorozat december 7-én miskolci nagygyűléssel kezdődik, majd 9-én budapesti központi demonstrációval zárul. A szervezők ígérete szerint a betegellátást nem zavarják, és műtétek sem maradnak el. A demonstrációval a képviselők figyelmét kívánják felhívni arra, hogy a költségvetési előirányzatok nem nyújtanak fedezetet a béremelésekre, és előrevetítik a betegellátás rendszerének összeomlását. Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter szerint a kétéves költségvetés az ágazat számára a felelőtlenség dokumentuma, amely további zavarokat okoz az intézmények működésében, és késlelteti a reformokat.  "Nem értem, hogy ebben az időszakban miről szól az EDDSZ sztrájkfelhívása, hacsak arról nem, hogy politikai ambícióit így éli ki az érdekképviselet vezetője" – reagált Gógl Árpád egészségügyi miniszter Cser Ágnes bejelentésére. "Hiszen az intézményekbe éppen most érkezett meg az egészségügyiek nyári 15 milliárd forintos bérjuttatásából megmaradt 5,1 milliárd forint, amiből 65 ezer dolgozó kapja meg egyhavi bruttó bérét, vagy pedig átlagosan nettó 35 ezer forintos bérjuttatást" – tette hozzá. "Megértem, ha valakinek politikai ambíciói vannak, de az szólalt volna fel az MSZP kongresszusán, és indult volna harcba a választmányi tagságért" – érvelt a miniszter. (MTI)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!