hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bátorítás és kritika
EU-országjelentés

2000. 11. 11.
"Magyarország az egyik legjobb vagy talán a legjobb minősítést kapta az Európai Bizottság országjelentésében. Elégedettek lehetünk, úgy érzem, minden felvetett probléma jogos, de egyben kezelhető is – mondta Juhász End-re magyar EU-nagykövet. – Készek vagyunk együttműködni azzal a menetrenddel, amelyik 2002-t jelöli meg a csatlakozási tárgyalások lezárásaként" – fűzte hozzá. 

Az EU országjelentései szerint a 13 tagjelölt ország mindegyikében fejlődés tapasztalható. A demokratikus intézmények erősödése, a jogállamiság érvényesülése és az emberi jogok tiszteletben tartása terén egyaránt javulást állapít meg a dokumentum. Viszont szinte minden országnak felrótta a bizottság azt, hogy nem halad kellő ütemben a bíróságok megerősítése, és súlyosbodó problémának titulálta a korrupciót és az emberkereskedelmet, valamint a romák helyzetét. A politikai kritériumokat a tagjelöltek közül egyedül Törökország nem teljesíti. Összességében jónak mondható az országok gazdasági teljesítménye főképpen akkor, ha figyelembe vesszük az utóbbi évek válságait (Ázsia, Oroszország, Koszovó). Idén a tíz közép- és kelet-európai tagjelölt országban a GDP növekedése átlagosan 4 százalék körül alakul. A dokumentum szerint Ciprus és Málta gazdasága rendelkezik európai szint? versenyképes piacgazdasággal. Ezen a területen Bulgária és Románia van leginkább lemaradva.

A Magyarországra vonatkozó jelentésről Michel Lake az EU hazánkba akkreditált nagykövete elmondta: jó úton haladunk, a felkészülés útján. Óvott azonban attól, hogy ezt látván a kormány "kényelmesen hátradőljön", mivel még rengeteg a tennivaló.

A dokumentum megállapítja, hogy az ország a már működő piacgazdaság segítségével rövid távon minden bizonnyal képes lesz helytállni az uniós versenynyel és piaci nyomásokkal szemben. Elismerően nyugtázza a fizetési mérleg egyensúlyának javulását és a piacgazdaság intézményi alapjainak erősödését. Aggasztónak tartja ugyanakkor, hogy lassan halad az árstabilitás megteremtése, és csekélynek tartja a jelentés az elmúlt egy évben elért előrehaladást a környezetvédelemben. 

Ugyanez érvényes a monetáris politikára is. A bizottság szerint a pénzügyi szektorban javítani kell a felügyelet hatékonyságát, különös tekintettel a nyugdíjalapokra, és a jelentés további erőfeszítéseket tart szükségesnek a térségek közötti egyenlőtlenségek mérséklésére és a munkaerő mobilitásának javítására.

Az Európai Bizottság ugyanakkor kifogásolja, hogy a Legfelsőbb Bíróság előtt túlságosan nagy számú ügy halmozódott fel, ami nehezíti a bírói gyakorlat egységesítését és a következetes jogalkalmazást. Megújult erőfeszítéseket tart szükségesnek a korrupció elleni fellépésben is, mert ez utóbbi változatlanul problémát jelent. A vártnál jóval enyhébben fogalmaz azonban a jelentés a romakérdés kezelésének módjával kapcsolatban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!