hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tajvani földrengés
Megrázta a gazdaságot

1999. 09. 25.
A kedd hajnalban Tajvant ért rengés nem csak a földet, hanem az ország gazdaságát is megrázta. Az első nagy erejű, valamint az azt követő, körülbelül ezer földmozgás a jelenlegi adatok szerint több mint 1500 áldozatot követelt, és mintegy 2600 ember van még a romok alatt; az anyagi kár pedig elérheti a 3,2 milliárd dollárt. A közelmúltban Kínához visszacsatolt sziget külföldi segítség nélkül képtelen megbirkózni a helyzettel, s valószínűleg az anyaország által felajánlott segítség is kevés lesz. A nemzetközi szervezetek pedig egyelőre tehetetlenek, hiszen a hivatalos kínai vezetéstől nem, csak Tajvantól érkezett segélykérés. Mindaddig, amíg Peking nem fordul az ENSZ-hez, a szervezet csak a rengéssel kapcsolatos információkat tudja továbbítani – fejtette ki Rudolf Müller humanitárius ügyekért felelős ENSZ-tisztviselő. Ennek ellenére több ország (USA, Oroszország, Ausztria, Svájc, Szingapúr, Németország) is elküldte mentőalakulatait. A Tajvant ért egyik legnagyobb földrengés a számítógép-chipek árának emelkedését okozhatja a szakértők szerint, mivel a szigetország a világ vezető chipgyártói közé tartozik. S bár a jelentések szerint a termelőüzemekben nem esett kár, az áramkimaradás miatt több gyárat kénytelenek voltak bezárni. A piac azonban erre is érzékenyen reagálhat: elemzők szerint például a 64 megabyte-os DRAM-chipek ára 12 dollárról akár 15 dollár fölé is emelkedhet. A tajvani események egy másik szigetország gazdaságára is hatással lehetnek. A japán Toshiba cég ugyanis kiadta a félvezetőgyártást tajvani cégeknek, a földrengés miatt azonban az alkatrészszállítás veszélybe kerülhet. A katasztrófa miatti aggodalmak nagy mértékben lenyomták a fejlett technológiai részvények árát a japán tőzsdén. Az elmúlt időszak legnagyobb vesztesei ezek a cégek, valamint az exportérdekeltség? részvények voltak, ilyen a Sony, a TDK, a Fujitsu, a NEC. A tokiói értékdőzsdén bekövetkezett zuhanás azonban csak részben magyarázható a földrengéssel, másik oka a japán központi bank pénzpolitikájában keresendő.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!