hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élet a Nap alatt
Kozmikus védelem a naprendszer határán

2018. 08. 23.
Hamarosan a NASA egy újabb űrszondája vizsgálhatja közelről a Naprendszer határát, ahol egy titokzatos „fal” nyújt védelmet a csillagközi térből érkező részecskesugárzással szemben.

Egy éles villanás a retinán – így jellemezték az Apollo- program űrhajósai, amikor a szemükbe közel fénysebességű kozmikus részecskék csapódtak be, és egy rövidke pillanat alatt több száz látósejtet roncsoltak szét. Mintha csak mikroszkopikus atombombák lettek volna a távoli galaxisokból és felrobbant csillagokból kiszabaduló magányos részecskék, amik még az asztronauták sisakjain is apró mélyedéseket vájtak, a testbe érve pedig DNS-szálakat szakítottak szét, azonnali sejthalált vagy mutációt okozva. A két-három percenként jelentkező fényfoltok még akkor is megjelentek, ha az űrhajósok becsukták a szemüket, mert nemhogy az emberi bőr, de még a több centi vastag kabinfal sem volt képes megállítani a több száz­ezer fényéven át száguldó sugarak ostromát.

A csillagok muzsikája

Ezeknek a kozmikus sugaraknak az erejét mutatja, hogy még a földfelszínen is kimutatható a jelenlétük, annak ellenére, hogy a légkör milliárdnyi atomján kell áthatolniuk ahhoz, hogy elérjék a detektálásukra kihelyezett műszereket. Érzékeltetésül: ha egy ilyen, a fénysebesség 99 százalékával haladó szupergyors részecskét egy teniszlabda méretére nagyítanánk fel, a becsapódás energiája ötvenezerszer akkora lenne, mint a valaha élesített legnagyobb atombomba, a hőhullám pedig letarolná az egész bolygót. Szerencsére Neil Armstrong és társai csupán szűk egy hetet töltöttek a bolygónk mágneses mezején kívül, így szervezetük maradandó károsodás nélkül megúszta az égi kísérőnkhöz indított tíz történelmi kirándulást. Lawrence M. Krauss kozmológus szerint azonban, ha ez a sugárzás védelem nélkül érné a Földet, az élő szervezetek rövid időn belül kipusztulnának a felszínről, vagy pedig az emberiségnek mélyen a föld alatt, barlangokban kéne megtalálnia a boldogulás útját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!