hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A NASA nem engedi át a világűrt
Elon Musk sem gyarmatosíthatja a Marsot

2018. 06. 28.
A Hetek lehetőséget kapott arra, hogy egy nemzetközi konferenciabeszélgetés keretében a NASA frissen kinevezett tudományos igazgatóját kérdezze az űrügynökség jelenlegi kutatási irányairól. (A magyar médiát lapunkon kívül a 444.hu képviselte). Dr. Jim Green legérdekesebb válaszait témakörönként gyűjtöttük össze.

Élet a Földön kívül

Az egész emberiség választ vár a legalapvetőbb kérdésre, vajon egyedül vagyunk-e? Őszintén el kell mondanom, hogy még nem találtunk életet a Földön kívül, de abban nagy előrelépést tettünk, hogy tisztázzuk, hol érdemes keresnünk, és mik a jelek, amire figyelnünk kell. Arra jutottunk, hogy a víz az a nyom, amelyet követnünk kell: olyan helyeket kell keresnünk a Naprendszerben, ahol létezik vagy legalábbis egykor létezett folyékony víz. Az elmúlt tíz évben sikerült feltérképeznünk valamennyi bolygót és az óriásbolygók körül keringő holdak közül is többet. Arra a meglepő eredményre jutottunk, hogy a ma élhetetlen bolygók, mint a Vénusz és a Mars, egykor olyan kéklő világok lehettek, mint ma a Föld. Nem számíthatunk ugyanakkor arra, hogy ha korábban létezett is élet ezeken a bolygókon, abból bármi megmaradt, hacsak nem a Marson nagyon mélyen a felszín alatt.

Viszont tanulmányozzuk, mi okozta a pusztulásukat, mert abból a saját világunk megmentése számára is fontos információkhoz juthatunk. Ahogy kifelé haladtunk a Naprendszerben, szintén meglepő felfedezéseket tettünk. Korábban azt gondoltuk, hogy az óriásbolygók, a Jupiter és a Szaturnusz holdjai rideg jégvilágok, ám kiderült, hogy a felszíni jégréteg alatt hatalmas óceánok rejtőznek. A Jupiter Európa nevű holdja például kétszer annyi vizet tartalmaz, mind a Föld összes óceánja együttvéve, jóllehet mérete csak a mi Holdunkhoz hasonló. Másik izgalmas világ a Szaturnusz Titán nevű holdja, amely egyedülálló a Naprendszerben, mert a Földön kívül csak itt található felszíni folyadék, nem is kevés. Igaz, ez a folyadék nem víz, hanem metán, de a Titánon lévő legnagyobb metántavak mérete nagyobb, mint a Fekete-tenger. Szintén a Titán különlegessége, hogy itt jelenleg is zajlik a folyadékkörforgás, a metánóceánok párolognak, és másutt eső formájában lehullanak. Ezeket az égitesteket kiemelten kutatjuk űrszondákkal, és arra számítunk, hogy kutatóink hamarosan nemcsak a Földről, hanem a Hold felszínéről is folytathatják a Naprendszer vizsgálatát. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!