hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gépisten felemelése
A mesterséges intelligencia első egyháza

2017. 11. 23.
„Egy istent fogunk alkotni. Nem abban az értelemben, hogy villámokat vagy hurrikánokat tud majd előidézni. De azt a valamit, ami egymilliárdszor okosabb lesz, mint a legokosabb ember, azt mi másnak nevezhetnénk?”

Az idézet nem egy újabb hollywoodi sci-fi előzeteséből származik, hanem a Jövő Útja egyház (Way of the Future – WotF) vezetőjétől.

Az új alapítású felekezet célja a mesterséges intelligencia létrejöttének elősegítése, a hatalom békés átadása az új istenségnek, majd a létrehívott emberfeletti Lény imádásának a megszervezése. A milliárdos Anthony Levandowski az online Wired magazinnak adott hosszú interjújában világossá tette, hogy az egyházi forma nem rossz tréfa csupán. „Fontos, hogy a technológia megvalósulása előtt maga a koncepció elterjedjen. Az »igét«, az »evangéliumot« egy egyházon keresztül lehet hatékonyan hirdetni. Ha hiszel egy ügyben, beszélgetést tudsz kezdeményezni arról másokkal, és segíthetsz abban, hogy ők is azonosuljanak vele” – fogalmaz a cikkben.

A mesterséges intelligencia (MI) köré már most milliárd dolláros vállalatok épültek. A szakemberek és jövőkutatók szerint ez lesz a közeljövő egyik fő kutatás-fejlesztési területe. Yuval Noah Harari jeruzsálemi szerző 2017-ben megjelent könyvében ír arról, hogy az MI transzcendens lénnyé fogja tenni az embert. Az emberiség le fogja győzni az öregedést, ki fogja cselezni a halált. Létrejön az új faj, a Homo Deus. Szuperképességű istenemberek fogják uralni a bolygót. Mások szerint viszont az MI fajunk fennmaradását veszélyezteti.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!