hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újraszerkesztett embriók
Forradalmi genetikai eljárás kérdőjelekkel

2017. 08. 17.
Sikerrel módosították humán embriók genetikai állományát amerikai és dél-koreai tudósok, akik a kísérlet során olyan genetikai mutációkat „töröltek” az embriók DNS-éből, amelyek szívleállást okoznak fiatal emberek esetében. A sikeres eljárás megosztotta még a tudóstársadalmat is, sokan ugyanis, akik etikai alapon ugyan nem ellenzik a módszert, megkérdőjelezik annak értelmét, hogy dollármilliókat költsenek olyan eljárásokra, amelyeket nem lehet majd széles körben alkalmazni.

Kísérleteik során a kutatók egy olyan betegségre fókuszáltak, amelynek hátterében egyértelműen geneti-kai mutáció áll, és amely ennek következtében egyúttal örökletes is.

A mostani sikeres kísérletet humán embriókon hajtották végre, amelyek egy olyan hibás génnel rendelkeztek, amely hosszú távon a szívfal megvastagodásához vezet, és fiatal korban hirtelen szívleállást okoz. A hipertróf kardiomiopátiának nevezett betegség mögött a MYBPC3 gén meghibásodása áll. A kutatók egy olyan férfi spermáit használták fel a kísérletek során, akiben ez a hibás gén megtalálható volt. Első lépésként egészséges donoroktól származó petesejteket termékenyítettek meg a betegből származó spermával, és azt figyelték meg, hogy az így létrehozott embriók mintegy fele hordozta a hibás gént. Ha anyaméhbe beültették volna, és megszülettek volna, ezeknél az embereknél később szintén megjelent volna a hipertróf kardiomiopátia.

A kulcslépésre ezt követően került sor: a CRISPR nevű technika segítségével a megtermékenyített embriókban kiiktatták a mutációt az említett génből, vagyis gyakorlatilag már egy élő embrió genetikai állományát sikerült megszerkeszteni. A mostani kísérlet jelentősége, hogy a génszerkesztés csak a hibás génre terjedt ki, és nem módosította más pontokon az embrió genomját. Az 58 létrehozott embrióból – a génszerkesztést is figyelembe véve – 42 esetében nem volt jelen a hibás gén. Ez a kísérlet egyik részről hatalmas siker és fontos lépés a genetikai gyógyítás útján, mivel olyan örökletes betegségeket lehetne a módszerrel gyógyítani, mint a cisztás fibrózis, a Huntington-kór vagy a mellráknak az a formája, amely mögött a BRCA gén mutációja áll.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!