hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tea rák ellen?

2012. 09. 27.
Sokat hallani mostanában, hogy „a zöld tea hatékony a rák ellen”. Igaz, korábban laboratóriumi vizsgálatokban igazolták ezt, azonban klinikai kutatások és az FDA (az amerikai gyógyszerengedélyező hatóság) nyilatkozata alapján a zöld tea fogyasztásának daganatellenes hatására még sincs egyértelmű bizonyíték.

A zöld tea egyik polifenol molekulájáról, az úgynevezett catechin epigallocatechin-3-gallátról (EGCG) azonban a közelmúltban kimutatták, hogy kísérleti körülmények között gátolja a sejtek osztódását és befolyásolja a sejthalált. Az angol Strathclyde Intézet vezető kutatója, Dr. Dufes szerint a teakivonat intravénásan alkalmazva a szervezetben mindenhová eljut, felhígul, s így lokálisan, a tumor környezetében nem tud hatékony koncentrációt elérni. Ráadásul a tea koffeintartalma miatt még tolerálható legnagyobb dózis (napi kb. 2,5 liter) szájon át adva sem ér el olyan magas koncentrációt a vérben, amely hatékony lehetne: az elfogyasztott mennyiségnek mindössze 0,1-1 százaléka jut a keringésbe.

Az angol kutatóknak azonban sikerült célzottan a daganathoz juttatni a teapolifenolt, mégpedig úgynevezett vezikulába, liposzómához hasonló membrángolyócskákba zárva. A célzott kezelést a vezikula felszínén található fehérje (transzferrin) biztosítja, melynek receptorait a daganatsejtek a felszínükön hordozzák. A célzott kezelés tehát elsősorban a tumorsejteket támadja. Az intravénásan alkalmazott, vezikulába csomagolt teakivonat bőr-, illetve agydaganatos állatokban csökkentette a tumor méretét, 40 százalékban pedig teljesen „eltüntette” a tumort jelentős mellékhatások nélkül, megnövelve ezáltal a túlélést. Az egyéb módokon alkalmazott teakivonatnak azonban semmilyen hatása nem volt.

A célzott terápiák között a teakivonat ígéretes stratégiának tűnik, bár attól még igen messze vagyunk, hogy egy csésze tea élvezetes elfogyasztásával leküzdhetnénk a daganatok keletkezését. Mindenesetre a koleszterinszint-csökkentő és antioxidáns hatású zöld tea fogyasztása mellett az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás igazoltan csökkenti a daganatok kialakulásának rizikóját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!