hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Leleplező riport

2012. 09. 27.
Bár az Apple nagy hangsúlyt fektet a robotosításra, az iPhone nagyrészt továbbra is „kézzel készült” termék. Több százezer kínai munkás hihetetlen munkabírása szükséges ahhoz, hogy a világ nyugati felén az emberek kezükbe vehessék korunk státuszszimbólumát. Egy kínai riporter egy hónapig dolgozott az Apple-készülékeket gyártó Foxconn vállalat egyik üzemében. Egy hatórás műszak alatt 3000 iPhone 5 hátlapját kellett előkészítenie. A körülbelül 350 forintos órabérért dolgozó munkások számára kötelező túlóra, a felügyelők folyamatos jelenléte, a stressz és a monotonitás miatt a legtöbben fél év után felmondanak, bár sokak számára nincs más munkalehető-ség, így végül kénytelenek maradni. A feszültség levezetésére az üzem saját diszkóval rendelkezik, hogy a dolgozók a lélekölő műszak után kitombolhassák magukat. A nagy megrendelésekkor sok esetben kormányzati utasításra a helyi egyetemistákat küldik kötelező „szakmai gyakorlatra”, hogy fenntartsák a termelést.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!